Mince pie, jest słodkim brytyjskim ciastem bożonarodzeniowym. Początkowo był to placek, z nadzieniem składającym się z suszonych owoców, orzechów i mięsa. Takie połączenie słodko-mięsne podpatrzono na bliskim wschodzie w XIII w. podczas wypraw krzyżowych. Z czasem ciasto zmniejszyło wymiary, pozbyło się mięsa by przybrać obecny kształt babeczek z nadzieniem bakaliowym.

Z wielką przyjemnością zapraszam Cię na babeczki w mojej bezglutenowej wersji. Nieskromnie napiszę, że są przepyszne! Ciasto jest miękkie, lekko kruche, ale nie sypiące się. Nadzienie natomiast, to niezwykle słodka poezja…

Składniki (ok. 10 sztuk):

100 g skrobi z tapioki

90 g mąki z ryżu brązowego

90 g skrobi ziemniaczanej

80 g masła kokosowego (nie oleju) – starte na tarce na grubych oczkach

50 g ksylitolu lub innego słodzidła

2 żółtka

7 łyżek zimnej wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soku z cytryny – opcjonalnie

Szczypta soli

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy, dodajemy mokre, zagniatamy ciasto.

2. Ciasto wałkujemy, wykrawamy koło, umieszczamy w silikonowej foremce na muffinki, dociskając rozkładamy je na całej powierzchni.

3. Umieszczamy farsz. Górę przykrywamy mniejszym krążkiem ciasta który nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub ciastem wyciętym w preferowany kształt.

4. Pieczemy przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

Farsz:

3 średnie jabłka odmiany Szara Reneta – jabłka pokrojone w małą kostkę

170 g rodzynek

60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

60 g suszonych jagód lub czarnych porzeczek – zamiennie suszone śliwki

1/ 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

3 goździki – utłuczone

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta zmielonych nasion kolendry

3 łyżki rumu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki, prócz rumu, umieszczamy w rondlu, podlewamy wodą (ok. 6 łyżek), przesmażamy ok. 15 minut.

2. Pod koniec dodajemy alkohol i jeszcze minutę przesmażamy.

3. Farszem nadziewamy babeczki.

Rady/uwagi:

  • do nadzienia możemy wrzucić inne preferowane bakalie np. morele;
Komentarze:
7 komentarzy
  1. Jola 2 lutego, 2020 at 11:08 - Reply

    Czy maslo kokosowe to to samo co mus kokosowy?

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 20:18 - Reply

      Jolu, tak, to to samo.

  2. KAROLINA 9 stycznia, 2019 at 20:58 - Reply

    Agnieszko – czym się różni masło od oleju kokosowego? Co takiego ma w sobie masło, że nie można go zastąpić olejem? PS wyglądają pysznie 🙂

    • Aga Bednarska 9 stycznia, 2019 at 21:21 - Reply

      Dziękuje. :* Karolina, możesz go zastąpić, wyjdą ale będą trochę inne. Szukając analogii, to coś jak zamienianie olejem masło czy margarynę. Olej, to sam tłuszcz, masło kokosowe, to trochę więcej, bo zmielony cały kokos ( wsadem mlecznym).

      • KAROLINA 18 stycznia, 2019 at 17:56

        To może z masłem klarowanym wyjdzie? Z ewentualnym dodatkiem oleju dla smaku kokosowego? Jedno i drugie stężeje po upieczeniu i nada wypiekowi bardziej zwartą strukturę, prawda?

      • Aga Bednarska 18 stycznia, 2019 at 22:01

        Spokojnie podmień na klarowane, będzie dobrze wedlug mnie. Ściskam. :*

      • KAROLINA 24 stycznia, 2019 at 11:51

        Taaa… rozmarzyłam się podczas konsumpcji 🙂 Pyszne :*