Mince pie, jest słodkim brytyjskim ciastem bożonarodzeniowym. Początkowo był to placek, z nadzieniem składającym się z suszonych owoców, orzechów i mięsa. Takie połączenie słodko-mięsne podpatrzono na bliskim wschodzie w XIII w. podczas wypraw krzyżowych. Z czasem ciasto zmniejszyło wymiary, pozbyło się mięsa by przybrać obecny kształt babeczek z nadzieniem bakaliowym.

Z wielką przyjemnością zapraszam Cię na babeczki w mojej bezglutenowej wersji. Nieskromnie napiszę, że są przepyszne! Ciasto jest miękkie, lekko kruche, ale nie sypiące się. Nadzienie natomiast, to niezwykle słodka poezja…

Składniki (ok. 10 sztuk):

100 g skrobi z tapioki

90 g mąki z ryżu brązowego

90 g skrobi ziemniaczanej

80 g masła kokosowego (nie oleju) – starte na tarce na grubych oczkach

50 g ksylitolu lub innego słodzidła

2 żółtka

7 łyżek zimnej wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soku z cytryny – opcjonalnie

Szczypta soli

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy, dodajemy mokre, zagniatamy ciasto.

2. Ciasto wałkujemy, wykrawamy koło, umieszczamy w silikonowej foremce na muffinki, dociskając rozkładamy je na całej powierzchni.

3. Umieszczamy farsz. Górę przykrywamy mniejszym krążkiem ciasta który nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub ciastem wyciętym w preferowany kształt.

4. Pieczemy przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

Farsz:

3 średnie jabłka odmiany Szara Reneta – jabłka pokrojone w małą kostkę

170 g rodzynek

60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

60 g suszonych jagód lub czarnych porzeczek – zamiennie suszone śliwki

1/ 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

3 goździki – utłuczone

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta zmielonych nasion kolendry

3 łyżki rumu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki, prócz rumu, umieszczamy w rondlu, podlewamy wodą (ok. 6 łyżek), przesmażamy ok. 15 minut.

2. Pod koniec dodajemy alkohol i jeszcze minutę przesmażamy.

3. Farszem nadziewamy babeczki.

Rady/uwagi:

  • do nadzienia możemy wrzucić inne preferowane bakalie np. morele;
Komentarze:
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Agnieszko – czym się różni masło od oleju kokosowego? Co takiego ma w sobie masło, że nie można go zastąpić olejem? PS wyglądają pysznie 🙂

KAROLINA
KAROLINA
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

To może z masłem klarowanym wyjdzie? Z ewentualnym dodatkiem oleju dla smaku kokosowego? Jedno i drugie stężeje po upieczeniu i nada wypiekowi bardziej zwartą strukturę, prawda?

KAROLINA
KAROLINA
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Taaa… rozmarzyłam się podczas konsumpcji 🙂 Pyszne :*

Jola
Jola
3 lat temu

Czy maslo kokosowe to to samo co mus kokosowy?