Mince pie, jest słodkim brytyjskim ciastem bożonarodzeniowym. Początkowo był to placek, z nadzieniem składającym się z suszonych owoców, orzechów i mięsa. Takie połączenie słodko-mięsne podpatrzono na bliskim wschodzie w XIII w. podczas wypraw krzyżowych. Z czasem ciasto zmniejszyło wymiary, pozbyło się mięsa by przybrać obecny kształt babeczek z nadzieniem bakaliowym.
Z wielką przyjemnością zapraszam Cię na babeczki w mojej bezglutenowej wersji. Nieskromnie napiszę, że są przepyszne! Ciasto jest miękkie, lekko kruche, ale nie sypiące się. Nadzienie natomiast, to niezwykle słodka poezja…
Składniki (ok. 10 sztuk):
100 g skrobi z tapioki
90 g mąki z ryżu brązowego
90 g skrobi ziemniaczanej
80 g masła kokosowego (nie oleju) – starte na tarce na grubych oczkach
50 g ksylitolu lub innego słodzidła
2 żółtka
7 łyżek zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny – opcjonalnie
Szczypta soli
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy, dodajemy mokre, zagniatamy ciasto.
2. Ciasto wałkujemy, wykrawamy koło, umieszczamy w silikonowej foremce na muffinki, dociskając rozkładamy je na całej powierzchni.
3. Umieszczamy farsz. Górę przykrywamy mniejszym krążkiem ciasta który nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub ciastem wyciętym w preferowany kształt.
4. Pieczemy przez ok. 25 minut w 180 stopniach.
Farsz:
3 średnie jabłka odmiany Szara Reneta – jabłka pokrojone w małą kostkę
170 g rodzynek
60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
60 g suszonych jagód lub czarnych porzeczek – zamiennie suszone śliwki
1/ 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
3 goździki – utłuczone
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta zmielonych nasion kolendry
3 łyżki rumu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki, prócz rumu, umieszczamy w rondlu, podlewamy wodą (ok. 6 łyżek), przesmażamy ok. 15 minut.
2. Pod koniec dodajemy alkohol i jeszcze minutę przesmażamy.
3. Farszem nadziewamy babeczki.
Rady/uwagi:
- do nadzienia możemy wrzucić inne preferowane bakalie np. morele;
Czy maslo kokosowe to to samo co mus kokosowy?
Jolu, tak, to to samo.
Agnieszko – czym się różni masło od oleju kokosowego? Co takiego ma w sobie masło, że nie można go zastąpić olejem? PS wyglądają pysznie 🙂
Dziękuje. :* Karolina, możesz go zastąpić, wyjdą ale będą trochę inne. Szukając analogii, to coś jak zamienianie olejem masło czy margarynę. Olej, to sam tłuszcz, masło kokosowe, to trochę więcej, bo zmielony cały kokos ( wsadem mlecznym).
To może z masłem klarowanym wyjdzie? Z ewentualnym dodatkiem oleju dla smaku kokosowego? Jedno i drugie stężeje po upieczeniu i nada wypiekowi bardziej zwartą strukturę, prawda?
Spokojnie podmień na klarowane, będzie dobrze wedlug mnie. Ściskam. :*
Taaa… rozmarzyłam się podczas konsumpcji 🙂 Pyszne :*