Mufinki z mąki migdałowej są bardzo smacznym deserem. Ciasto należy do szybkich i niezawodnych w przygotowaniu. Owoce doskonale się z nim komponuje. Jeżeli mam być szczera, to biadam się nimi bez opamiętania. 🙂 Owoce nadają im kwaskowatą nutę, która może przeszkadzać dzieciom, więc proponuje przez podaniem posypać ksylitolem- pudrem. Piszę to z autopsji. 🙂

Składniki:

(Ok. 10 muffinek)

140 g płatków migdałowych (odjąć łyżeczkę do posypania) – zmielonych na mąkę

60 g oleju kokosowego – rozpuszczonego

4 łyżek ksylitolu – można zwiększyć, jak lubi się słodsze – najlepiej puder

Skórka starta z połowy pomarańczy lub esencja, zapach pomarańczowy

3 białka

Szczypta soli

3-4 morele lub śliwki

Wykonanie:


1. Zmielone migdały przesiewamy przez sitko. Przez sitko przesiewamy ksylitol puder – jeżeli używamy w kryształkach, to nie przesiewamy.

2. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Do migdałów wiewamy olej kokosowy, wrzucamy skórkę z pomarańczy lub esencja pomarańczową. Wykładamy białka, delikatnie łączymy masę.

4. Wykładamy ciasto do silikonowych foremek (papierowych nie polecam, nasiąkną, ciasto się przyklei i nie oderwiemy go od papieru) do 3/4 wysokości. Morele kroimy na pół, a potem na mniejsze cząstki. Układamy owoce na wierzchu muffinek – jeżeli będziemy układać po kole, to wyjdzie coś na kształt kwiatka. Posypujemy migdałami

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Komentarze:
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
MEGI
MEGI
5 lat temu

cudowne, u nas na razie będzie wersjA BEZ OWOCÓW 🙂
DZIĘKI aga

Paula
Paula
5 lat temu

Aga , jak sadzisz ile agaru dodac zamiast bialek? Paula

Ola
Ola
4 lat temu

Dzisiaj udało mi sie upić mufinki o wyszły genialne ? następnym razem wrzucę wiecej owoców ?
Uwielbiam Twojego bloga Aga, jestes niezastąpiona ?

Gaja
Gaja
4 lat temu

oo… i kolejny przepis, który teraz będę robić… i robić… Dziecięciu smakują owszem, ale Ślubnemu… ! „czemu tak mało zrobiłaś? A może kupić ci jeszcze jedną taką foremkę?”… no.

Dorota
Dorota
4 lat temu

Piekłam je wczoraj i coś mi chyba nie zagrało … Miały jakiś dziwny posmak, ale nie wiem czy to posmak oleju kokosowego czy mąki migdałowej, której użyłam zamiast mielenia migdałów. Czy można alternatywnie użyć innego tłuszczu, który być może będzie bardziej neutralny w smaku?

Justyna
Justyna
3 lat temu

Witam. Cy wszystkie przepisy są z ksylitolem?

Klaudia
3 lat temu

Dzień dobry. Na stanie mam mąkę migdałową czy jej ma być taka sama ilość jak płatków migdałowych?Pozdrawiam?

Klaudia
3 lat temu

Dziękuję bardzo. Pozdrawiam??

Iwona
Iwona
3 lat temu

Witam, czy można owoce zastąpić owocami mrożonymi?

Asia
Asia
Reply to  Iwona
1 rok temu

Cześć, aczy można zamiast ksylitolu użyć erytrytol?
Pozdrawiam Asia