Ciasto na donuty kokosowe jest tak dobre, że aż żal nie wykorzystać go w innych konfiguracjach. Jako, że nie ma w nim skrobi, nie twardnieje- jest miękkie, elastyczne. Dziś proponuję z niego muffinki z kremem cytrynowym.
Składniki
(Ok 6 sztuk)
Ciasto wykonane z przepisu na donuty kokosowe
Krem:
60 g wiórek kokosowych
2 łyżki napoju kokosowego w proszku- „mleko w proszku”
2 łyżki ksylitolu- puder, bo się w tłuszczu nie rozpuści, będzie zgrzytał
3 łyżki gęstego mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
1-1 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka pektyny jabłkowej
1/4 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
1. Wiórka kokosowe mielimy na masło – musi wytrącić się tłuszcz, powstanie zwarta masa. W mleku kokosowym rozpuszczamy pektynę, zagotowujemy.
2. Do kokosowej masy dodajemy wszystkie składniki.
3. Jeżeli preferujemy masę kokosową, nie dodajmy kurkumy, natomiast soku z cytryny dajmy pół łyżeczki.
4. Masę wykładamy na przestudzone muffinki.
5. Masę trzymamy w lodówce, zjadamy w ciągu trzech dni.
Babeczki smacznie smakują również z masa czekoladową
Foremka wykorzystana do babeczek:
Czy tą pektynę można na coś innego zamienić? agar, żelatyna…….
Mariola, np. lecytyną albo pominąć. Wiórka tłuszcz wytracą będzie dobrze zwarte. Pozdrawiam.