Ciasto na donuty kokosowe jest tak dobre, że aż żal nie wykorzystać go w innych konfiguracjach. Jako, że nie ma w nim skrobi, nie twardnieje- jest miękkie, elastyczne. Dziś proponuję z niego muffinki z kremem cytrynowym.

Składniki

(Ok 6 sztuk)

Ciasto wykonane z przepisu na donuty kokosowe

Krem:

60 g wiórek kokosowych

2 łyżki napoju kokosowego w proszku- „mleko w proszku”

2 łyżki ksylitolu- puder, bo się w tłuszczu nie rozpuści, będzie zgrzytał

3 łyżki gęstego mleka kokosowego

1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

1-1 1/2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka pektyny jabłkowej

1/4 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:
1. Wiórka kokosowe mielimy na masło – musi wytrącić się tłuszcz, powstanie zwarta masa. W mleku kokosowym rozpuszczamy pektynę, zagotowujemy.

2. Do kokosowej masy dodajemy wszystkie składniki.

3. Jeżeli preferujemy masę kokosową, nie dodajmy kurkumy, natomiast soku z cytryny dajmy pół łyżeczki.

4. Masę wykładamy na przestudzone muffinki.

5. Masę trzymamy w lodówce, zjadamy w ciągu trzech dni.

Babeczki smacznie smakują również z masa czekoladową 

Foremka wykorzystana do babeczek:

Komentarze:
2 komentarze
  1. Mariola 11 października, 2017 at 13:46 - Reply

    Czy tą pektynę można na coś innego zamienić? agar, żelatyna…….

    • Agnieszka Bednarska 11 października, 2017 at 15:20 - Reply

      Mariola, np. lecytyną albo pominąć. Wiórka tłuszcz wytracą będzie dobrze zwarte. Pozdrawiam.