Jeżeli mnie jeszcze nie lubisz, to za ten przepis na pewno polubisz. Aromatyczne jabłka zapiekane z konfiturą porzeczkową i orzechami laskowymi podkręcone frużeliną jagodową i jogurtem. Ten bezglutenowy deser, to eksplozja smaków. Na gorąco i na zimno smakuje pięknie.

Trzymaj garść porad.

Odpowiednie jabłka, to gwarancja sukces. Jabłka po upieczeniu powinny być aksamitne, mięciutkie, aromatyczne, a nie przypominać bezsmakową gąbkę.

Szukaj starych, XIX – wiecznych odmian typu Szara Reneta lub Piękna z Boskoop, potocznie Boskoop – idealne do zapiekanie, do ciast, nadzień do naleśników… Dlaczego? Bo pięknie się rozpadają, są mięciutkie, słodko – kwaskowate. Do deserów, prażenia nie używam innych. O ile o Szarą Renetę ciężko w marketach ciężko (kupuję ją na targu), o tyle Piękną z Boskoop już możemy na dziale warzywno-owocowym spotkać. W przepisie użyłam niewielkich  jabłuszek Boskoop, które kupiłam w Kauflandzie.

Jabłka nadziałam domową konfiturą porzeczkową, ale jeżeli jej nie masz, dodaj taką, jaką masz pod ręką. Konfiturę możesz zastąpić dżemem np. morelowym.

Frużelina jagodowa wspaniale uwypukla smak pieczonego jabłka. Użyłam mrożonych jagód. Jagody, to jedna z nielicznych mrożonek, które nie tracą smakowo i teksturowo na mrożeniu. To znaczy ogólnie za mrożonkami nie przepadam, ale są wyjątki.

Przepis jest bardzo intuicyjny, nie musimy trzymać się w nim precyzyjnie miary składników i tak wyjdzie smacznie.

Zapraszam.

Składniki ( u mnie 4 małe jabłuszka):

 

4 jabłka – małe

konfitura porzeczkowa

10 orzechów laskowych

1 łyżka rumu

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki miodu lub syropu z agawy

2 łyżki ghee

cynamon

Wykonanie:

Myjemy jabłka. Odcinamy górę jabłek, drylujemy jabłka tworząc miejsce na konfiturę. Jabłka (wraz z „czapeczką”), za pomocą pędzelka, pokrywamy miękkim masłem ghee, podobnie formę, w którym będziemy je piec.

W otworach umieszczamy konfiturę, posiekane orzechy, ok. 1/4 łyżeczki masła ghee, posypujemy cynamonem. Przykrywamy odciętą częścią. Jabłka polewamy miodem, rumem, sokiem z cytryny.

Zapiekamy przez ok. 30 minut w 170 stopniach C.

Frużelina:

50 g mrożonych jagód

15 ml wody

1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

1/3 łyżeczki soku z cytryny

Jagody umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do zagotowania, wlewamy wodę z rozprowadzaną w niej skrobią, sok z cytryny, mieszając zagotowujemy.

Po upieczeniu jabłko wykładamy na talerzyk, polewamy sosem z formy oraz frużeliną jagodową. Przełamujemy łyżeczką jogurtu.

Smacznego!

Komentarze: