Jeżeli szukasz jogurtu, który będzie przypominał smakiem tradycyjny jogurt naturalny, to myślę, że ten przepis może w dużej mierze temu sprostać. Ma neutralny smak, dobrą gęstość. Stanowi doskonała bazę do jogurtów owocowych. Domowe jogurty można robić na wyselekcjonowanych bakteriach jogurtowych (tzw. zakwaski) lub na bakteriach probiotycznych z apteki. U mnie drugi sposób sprawdza się doskonale. W sezonie grzewczym jogurty robię w termosie, który owinięty kocem leżakuje sobie przez noc na kaloryferze.


Składniki:

600 ml domowego mleka kokosowego lub innego preferowanego, np. ryżowe

50 g płatków ryżowych

1 łyżka syropu z tapioki lub innego słodzidła np. daktyli, miodu

2 kapsułki probiotyku – u mnie bakterie Lactobacillus acidophilus

1 łyżka soku z cytryny

Szczypta soli – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Mleko z płatkami gotujemy do miękkości płatków. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy słodzidło. Schładzamy do temperatury ok. 42-44 stopni. Poniżej 40 proces kwaszenia nie nastąpi, a za wysoka temperatura ubije bakterie.  Wsypujemy probiotyki/zakwasek. Mieszamy, szybko zakręcamy termos. Okręcamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 godzin. Im dłużej się robi, tym kwaśniejszy jest, więc możemy czas pod swoje preferencje smakowe wydłużać.

2. Jogurt mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, opcjonalnie solą, przelewamy w słoiczki i umieszczamy w lodówce. Tutaj stanie się jeszcze gęstszy na zdjęciach jogurt przed lodówką. Przechowujemy do 3 dni.

Komentarze:
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
5 lat temu

Aga gdzie kupowałas słodzidlo lub gdzie mozna kupić to z tapioki?

Lena
Lena
5 lat temu

Czy można użyć bakterii Lactobacillus rhamnosus GG- mam w domu dicoflor i zastanawiam sie czy na tych bakteriach tez się uda.

magda
5 lat temu

Witam a czym można zastąpić płatki ryżowe chodzi mi o skrobię w nich.?I czy termos masz z wypełnieniem szklanym?Chciałam zrobić dla syna.Dziękuję i pozdrawiam

magda
5 lat temu

Dziękuję Aga bardzo mi pomogłas,korzystam z twojego bloga i mój syn zaczyna jeść więcej produktów których wcześniej nie spozywal ogranicza nas dieta ale znajdziemy zawsze coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie.

Ilona
Ilona
4 lat temu

Myśle o zrobieniu takiego jogurtu dla 9 miesięcznego synka i tak sie zastaawiam Piszesz o kapsułkach probiotyku. Synek przyjmuje Dicoflor w kroplach Ile byś dodała na tą porcję, żeby było bezpiecznie? Dzięki

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Pytanie za sto punktów 🙂 jak zrobić jogurt by w efekcie końcowym nie było w nim cukru? Syn nie może cukru w żadnej postaci – sacharoza, fruktoza, maltodekstryna (skrobia) Wiórki kokosowe zawierają sporo cukru, więc nie wiem czy jest w ogóle szansa na zrobienie jogurtu kokosowego który nie będzie ostatecznie cukru zawierał.

Ewelina
Ewelina
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

A myślisz że jogurt ma szansę udać się po dodaniu jedynie bakterii Lactobacillus Acidophilus (Narine)? I druga sprawa – czy dodając łyżkę cukru, jogurt będzie ten cukier zawierał czy pożrą go w całości bakterie?

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

A myślisz że jogurt ma szansę udać się po dodaniu jedynie bakterii Lactobacillus Acidophilus (Narine)? I druga sprawa – czy dodając łyżkę cukru, jogurt będzie ten cukier zawierał czy pożrą go w całości bakterie?

Anna
Anna
3 lat temu

Czy na mleku roślinnym ze sklepu jogurt też się uda?

Anna
Anna
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

Ale przez mleko kokosowe rozumie Pani, to w puszce /mleczko/ czy bardziej płynne w kartonie?

Beata
Beata
2 lat temu

W jaki sposób zrobić jogurt latem?
Czy też trzeba go przechowywać w termosie?