Jeżeli szukasz jogurtu, który będzie przypominał smakiem tradycyjny jogurt naturalny, to myślę, że ten przepis może w dużej mierze temu sprostać. Ma neutralny smak, dobrą gęstość. Stanowi doskonała bazę do jogurtów owocowych. Domowe jogurty można robić na wyselekcjonowanych bakteriach jogurtowych (tzw. zakwaski) lub na bakteriach probiotycznych z apteki. U mnie drugi sposób sprawdza się doskonale. W sezonie grzewczym jogurty robię w termosie, który owinięty kocem leżakuje sobie przez noc na kaloryferze.
600 ml domowego mleka kokosowego lub innego preferowanego, np. ryżowe
50 g płatków ryżowych
1 łyżka syropu z tapioki lub innego słodzidła np. daktyli, miodu
2 kapsułki probiotyku – u mnie bakterie Lactobacillus acidophilus
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Mleko z płatkami gotujemy do miękkości płatków. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy słodzidło. Schładzamy do temperatury ok. 42-44 stopni. Poniżej 40 proces kwaszenia nie nastąpi, a za wysoka temperatura ubije bakterie. Wsypujemy probiotyki/zakwasek. Mieszamy, szybko zakręcamy termos. Okręcamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 godzin. Im dłużej się robi, tym kwaśniejszy jest, więc możemy czas pod swoje preferencje smakowe wydłużać.
2. Jogurt mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, opcjonalnie solą, przelewamy w słoiczki i umieszczamy w lodówce. Tutaj stanie się jeszcze gęstszy na zdjęciach jogurt przed lodówką. Przechowujemy do 3 dni.
Aga gdzie kupowałas słodzidlo lub gdzie mozna kupić to z tapioki?
Aniu
, kupiłam w sklepie ze zdrowa żywnością. W żadnej sieciówce nie widziałam. Ale każdy syrop czy insze słodzidło będzie dobre. Ja lubię ten, bo mi smaku nie zmienia. Pozdrawiam.
Czy można użyć bakterii Lactobacillus rhamnosus GG- mam w domu dicoflor i zastanawiam sie czy na tych bakteriach tez się uda.
Cześć Lena! Robiłam na dicoflorze, ale w połączeniu z jakimś inny i było dobrze. Ja bym próbowała. Pozdrawiam.
Witam a czym można zastąpić płatki ryżowe chodzi mi o skrobię w nich.?I czy termos masz z wypełnieniem szklanym?Chciałam zrobić dla syna.Dziękuję i pozdrawiam
Cześć Magda! tutaj płatki ryżowe zagęszczają fajnie jogurt. Robią to neutralnie w smaku ale i nie budyniowato, jak np. ziemniaczana czy tapioka. Dzięki temu można uzyskać naprawdę niezły efekt w teksturze. Wygląda, jak jogurt naturalny. Generalnie roślinne jogurty potrzebują zagestnienia, bo nigdy nie będą takie, jak „normalne” jogurty. Jeżeli skrobia odpada, to może nerkowce. Jest na blogu przepis na smaczny jogurt na bazie tych orzechów. A co do termosu, to mam taki najzwyklejszy, najtańszy i ogólnie dostępny z metalowym wkładem. Ale uważam, że to nie ma znaczenia. Wyjdzie w każdym, aby ciepło mu było. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam.
Dziękuję Aga bardzo mi pomogłas,korzystam z twojego bloga i mój syn zaczyna jeść więcej produktów których wcześniej nie spozywal ogranicza nas dieta ale znajdziemy zawsze coś dla siebie.Pozdrawiam serdecznie.
Myśle o zrobieniu takiego jogurtu dla 9 miesięcznego synka i tak sie zastaawiam Piszesz o kapsułkach probiotyku. Synek przyjmuje Dicoflor w kroplach Ile byś dodała na tą porcję, żeby było bezpiecznie? Dzięki
Ilona, nie będę medrkowała, że wiem, jak nie wiem. Nigdy nie miałam tego probiotyku w kroplach. Nie wiem, jak z dawkowaniem.
Pytanie za sto punktów 🙂 jak zrobić jogurt by w efekcie końcowym nie było w nim cukru? Syn nie może cukru w żadnej postaci – sacharoza, fruktoza, maltodekstryna (skrobia) Wiórki kokosowe zawierają sporo cukru, więc nie wiem czy jest w ogóle szansa na zrobienie jogurtu kokosowego który nie będzie ostatecznie cukru zawierał.
Ewelina, przykro mi, nie umiem Ci pomóc.
A myślisz że jogurt ma szansę udać się po dodaniu jedynie bakterii Lactobacillus Acidophilus (Narine)? I druga sprawa – czy dodając łyżkę cukru, jogurt będzie ten cukier zawierał czy pożrą go w całości bakterie?
A myślisz że jogurt ma szansę udać się po dodaniu jedynie bakterii Lactobacillus Acidophilus (Narine)? I druga sprawa – czy dodając łyżkę cukru, jogurt będzie ten cukier zawierał czy pożrą go w całości bakterie?
Ja na takich robię bakteriach. Co do cukru, teoretycznie powinno go już nie być, ale ręki za to nie dam sobie uciąć.
Czy na mleku roślinnym ze sklepu jogurt też się uda?
Tak. Najważniejsze to dobre bakterie i temperatura. Mleko każde jest dobre, chociaż to najtłuściejsze, czyli kokosowe, najbardziej przyjemne w konsystencji.
Ale przez mleko kokosowe rozumie Pani, to w puszce /mleczko/ czy bardziej płynne w kartonie?
Bez rożnicy, chodzi o tłuszcz. To gęste i tak po podgrzaniu zmienia konsystencję.
W jaki sposób zrobić jogurt latem?
Czy też trzeba go przechowywać w termosie?