Jogurty roślinne, to nie lada wyzwanie. Największym problemem przy ich produkcji jest gęstość i smak. 🙂 Możemy oczywiście zagęszczać je skrobią, czy pektynami, ale pomimo tego, konsystencji jogurtowej nie będziemy w stanie osiągnąć- wyjdzie kisielowa. Jeżeli chcemy zjeść jogurt gęsty, smakiem zbliżony do mlecznego, to polecam poniższy przepis. Jest to jedyny roślinny jogurt, który moje dzieci jedzą- inne im solo nie smakują. 


Składniki:

120 g orzechów nerkowca

300 ml przegotowanej ciepłej wody

5 łyżek soku z cytryny

1 łyżka miodu lub innego cukru-może być kilka daktyli np.

Owoce-smaczny z truskawkami, bananami czy jagodami.

Szczypta soli

2 kapsułki probiotyku z apteki

Wykonanie.

  1. Orzechy płuczemy, moczymy przynajmniej przez 3 godziny, a maksymalnie do 8 godzin. Odlewamy z nich wodę z namaczania, dolewamy ciepłej, dodajemy cukier,sól. Blenderujemy na gładką masę przez kilka minut.
  2. Dodajemy sok z cytryny, probiotyk.
  3. Przekładamy do pojemników jogurtownicy lub w termos, słoik, które owijamy ręcznikiem i umieszczamy na kaloryferze na ok 10-12 godzin.
  4. Przechowujemy w lodówce do tygodnia. W lodówce jeszcze zgęstnieje-drugiego dnia konsystencja jest idealna.
  5. Owoce dodajemy przed jadzeniem.

Rady:

Jogurtu nie podgrzewam, dodaje tylko ciepłej wody, a jak się zapomnę, to i zimnej-zawsze wyjdzie. Nastawiam go w jogurtownicy.

Jeżeli dodamy miodu, będzie jego smak wyczuwalny-uwaga, dla tych, którzy go nie lubią.

Jogurt zrobi się na każdej aptecznej żywej kulturze bakterii, musi mieć tylko ciepło i cukier.

Użyłam szczepu Lactobacillus acidophilus 2 miliardy,  który jest również wykorzystywany w produkcji mleczarskie

Zapraszam na społecznościowy profil bloga:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
6 lat temu

AGa, a jak radzić sobie bez kalotyferu?

Kasia
Kasia
5 lat temu

Aga, mogę zapytać na ile czasu nastawiasz ten jogurt w jogurtownicy?