Jeżeli ktoś szuka receptury na smaczny, roślinny jogurt, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Wbrew pozorom domowe jogurty nie są sprawą skomplikowaną, potrzebne są tylko bakterie jogurtowe i do dzieła. Spróbujcie!

img_0067

Składniki:

1 litr mleka kokosowego, zmiksowanego razem z wierzchnim tłuszczem

1 łyżka miodu

1 łyżka pektyny owocowej

1 opakowanie bakterii jogurtowych

Wykonanie:

Mleko przelewamy do garnka, dodajemy miód, pektynę i podgrzewamy mieszając do ok. 45 stopni-w tej temperaturze pektyna zaczyna się ładnie rozpuszczać, możemy sobie pomóc rozbijając grudki trzepaczką. Zdejmujemy naczynie z ognia, wsypujemy bakterię, przelewamy do szklanego pojemnika, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na ok 12 godzin w ciepłe miejsce, najlepiej kaloryfer. Dla wygody warto zaopatrzyć się w jogurtownice- ja swoją dorwałam na pchlim targu-za 10 złotych.. 🙂 Jeżeli jogurt nie zagęszcza się, zostawić jeszcze na parę godzin, sprawdzając konsystencję. Jeżeli jest już gęstawy, umieszczamy w lodówce. Coby nie kupować ponownie bakterii należy zostawić ok. 200 ml na na zaczyn do nowego jogurtu.

Rada:

Liofilizowane bakterie jogurtowe można, bez problemu, kupić w internecie czy dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością -cena ok 8-9 zł. Pektyna jabłkowa (naturalna substancja żelująca) również dostępna w wyżej wymienionych miejscach-cena ok. 6 zł.  Konsystencja jogurtu przypomina rzadszy kisiel, w smaku kokosowy, przełamany lekką kwaskowatością jogurtową.

Komentarze:
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
5 lat temu

Gdzie kupie pektyne owocowa?

sklodowska
sklodowska
5 lat temu

witam nie gestnieje mi ten jogurt pomocy pozdrawiam

Ola
Ola
4 lat temu

Witaj Aga,
Czy zamiast pektyny mozna uzyc Agaru?

Aneta
Aneta
4 lat temu

Witam a czy zamiast pektyny mogę użyć inuliny. I czy kompiflora żywe kultury bakterii się nadadzą, czy lepiej użyć jogurtu greckiego z kulturami bakterii. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam

Aneta
Aneta
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Witaj, ryż w mojej diecie nie wchodzi w grę ale pójdę do aptekipy albo sklepu że zdrową żywnością może uda się kupić. A ewentualnie miód i troszkę żelatyny, jeśli tak to ile zelatyny dodać? Pozdrawiam

Aneta
Aneta
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Dziękuję bardzo za pomoc. Zrobiłam bez niczego dodałam moje bakterie i troche jogurtu greckiego i udało się. Co prawda nie jest aż tak gesty ale wystarczająco i do tego aksamitny. Pyszny. Jeszcze raz dziękuję pięknie.