Jeżeli ktoś szuka receptury na smaczny, roślinny jogurt, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Wbrew pozorom domowe jogurty nie są sprawą skomplikowaną, potrzebne są tylko bakterie jogurtowe i do dzieła. Spróbujcie!
Składniki:
1 litr mleka kokosowego, zmiksowanego razem z wierzchnim tłuszczem
1 łyżka miodu
1 łyżka pektyny owocowej
1 opakowanie bakterii jogurtowych
Wykonanie:
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy miód, pektynę i podgrzewamy mieszając do ok. 45 stopni-w tej temperaturze pektyna zaczyna się ładnie rozpuszczać, możemy sobie pomóc rozbijając grudki trzepaczką. Zdejmujemy naczynie z ognia, wsypujemy bakterię, przelewamy do szklanego pojemnika, owijamy ręcznikiem i odstawiamy na ok 12 godzin w ciepłe miejsce, najlepiej kaloryfer. Dla wygody warto zaopatrzyć się w jogurtownice- ja swoją dorwałam na pchlim targu-za 10 złotych.. 🙂 Jeżeli jogurt nie zagęszcza się, zostawić jeszcze na parę godzin, sprawdzając konsystencję. Jeżeli jest już gęstawy, umieszczamy w lodówce. Coby nie kupować ponownie bakterii należy zostawić ok. 200 ml na na zaczyn do nowego jogurtu.
Rada:
Liofilizowane bakterie jogurtowe można, bez problemu, kupić w internecie czy dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością -cena ok 8-9 zł. Pektyna jabłkowa (naturalna substancja żelująca) również dostępna w wyżej wymienionych miejscach-cena ok. 6 zł. Konsystencja jogurtu przypomina rzadszy kisiel, w smaku kokosowy, przełamany lekką kwaskowatością jogurtową.
Gdzie kupie pektyne owocowa?
Iris, ja kupuje w sklepie ze zdrowym jedzeniem, albo zielarskim. Bez kłopotu kupisz przez internet. Pozdrawiam serdecznie.
witam nie gestnieje mi ten jogurt pomocy pozdrawiam
Jeżeli nie gęstnieje, to albo złe bakterie, albo przegrzany(częste w jogurtownicach) , bakterie zabite, albo za zimno i się nie rozwinęły. Innych możliwości chyba nie ma. Pozdrawiam.
Witaj Aga,
Czy zamiast pektyny mozna uzyc Agaru?
Cześć Olu! Mozesz użyć, tylko nie za dużo, zeby galaretka się nie zrobiła. Pektyny inaczej zagęszczają. Pozdrawiam ?
Witam a czy zamiast pektyny mogę użyć inuliny. I czy kompiflora żywe kultury bakterii się nadadzą, czy lepiej użyć jogurtu greckiego z kulturami bakterii. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam
Aneta, nie robiłam na szczepie lactobacillusów zawartych w probiotyku, ale próbowałabym. Pektyna ma za zadanie zagęścić jogurt, nie wiem, jak inulina sobie z tym poradzi, bo nigdy jej do tego nie używałam, nie sprawdzałam ale nie kojarzę jej z zagęszczaniem. Z powodzeniem można użyć innego zagęszczacza np. płatków ryżowych czy zwyczajnie ryżu (zblendowac ugotowany z mlekiem). Ściskam. :*
Witaj, ryż w mojej diecie nie wchodzi w grę ale pójdę do aptekipy albo sklepu że zdrową żywnością może uda się kupić. A ewentualnie miód i troszkę żelatyny, jeśli tak to ile zelatyny dodać? Pozdrawiam
Aneta, nigdy nie robiłam na żelatynie, ale wiem, że ludzie z powodzeniem robią. Tak naprawdę zagęścić możesz innymi mąkami np ziemniaczaną, tapioką (tak, jak budynie) czy namoczonymi i zmielonymi orzechami nerkowca. Idzie o to, aby z zewnątrz trochę tej gęstości złapać, żeby pomóc jogurtowi, bo same bakterie tego nie zrobią.
Dziękuję bardzo za pomoc. Zrobiłam bez niczego dodałam moje bakterie i troche jogurtu greckiego i udało się. Co prawda nie jest aż tak gesty ale wystarczająco i do tego aksamitny. Pyszny. Jeszcze raz dziękuję pięknie.