Dzisiaj na śniadanie moim dziewczynom piekłam bułeczki. Przy okazji pracy spisałam recepturę, bo chcę żeby zagościły również w Twojej kuchni.

 

Bułeczki są doskonałe! Mięciutkie, elastyczne, pyszne! Po naciśnięciu palcem uginają się do samego spodu! Dużą tego zasługą jest to, że dodałam do ciasta ugotowanego ziemniaka. Ten dodatek sprawia, również że bułeczki przez dłuższy czas zachowują świeżość.

 

 

Zapraszam!

 

Składniki (ok 6 sztuk):

 

Zaczyn:

 

ok. 200 ml wody

 

10 g świeżych drożdży

 

1 łyżeczka cukru – trzcinowego, buraczanego, kokosowego

 

Ciasto właściwe

 

70 g ugotowanego w skórce skrobiowego ziemniaka – startego na tarce lub przepuszczonego przez praskę

 

40 g skrobi ziemniaczanej

 

40 g tapioki

 

40 g mąki ryżowej

 

20 g mąki gryczanej niepalonej (białej)

 

15 g mąki z ciecierzycy

 

15 g łuski z babki jajowatej

 

1 łyżka oliwy

 

1 łyżeczka soli

 

Polewa:

 

1 łyżka wody

 

1 łyżeczka oliwy

 

1/3 łyżeczki soli

 

1/3 łyżeczki ksylitolu

 

Wykonanie:

 

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier – nie musisz ich odstawiać, wystarczy, że po przemieszaniu usłyszysz, że syczą – znak ich pracy.
  2. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, startego ziemniaka, mieszamy.
  3. Po brzegu mąk umieszczamy sól, w środek wlewamy wodę z drożdżami, zaczynamy mieszać drewnianą łyżką od środka. Dolewamy olej.
  4. Gdy ciasto będzie na tyle zwarte, zagniatamy je dłońmi przez kilka minut.
  5. Formujemy ciasto w kule, przykrywamy ścierką, odstawiamy w miejsce bez przeciągu do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Mi to dziś zajęło ok. 1 godziny.
  6. Po tym czasie formujemy bułeczki – przy tym na dłonie możesz obsypać w mące np. ziemniaczanej. Dzięki temu bułki będą miały taki mączny nalot, będą wyglądały niczym pszenne – jak na zdjęciach. Okrągłe bułeczki nacinamy żyletką w niewielki krzyżyk. Jeżeli chcesz bułeczkę z przedziałkiem 😉 bokiem dłoni zrób głębokie zagłębienie przez środek – również możesz delikatnie wzdłuż naciąć.
  7. Odstawiamy na ok. 30 minut – bułeczki przykrywami ściereczką.
  8. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy wymieszanymi składnikami polewy.
  9. Piekarnik nagrzewamy do ok. 210 stopni. W tej temperaturze pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 i pieczemy kolejne 10 minut.
  10. Studzimy na kratce.

 

 

Bułki świetnie sprawdzają się w fast foodach. Z ich pomocą zrobisz np. pyszne hamburgery. Jak? <klik>

 

 

 

Komentarze:
guest
46 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można użyć 2x 40g tapioki (dieta z wykluczonymi psiankowatymi) i zrezygnować z ziemniaka?

Marta
Marta
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Hej, gdzie i jaką kupujecie taką łuskę babki jajowatej bezglutenową? Nie umiem znaleźć…

Anna
Anna
Reply to  Kasia
1 rok temu

Kasiu u nas też dieta bez ziemniaków. Czy wydaje Ci bułeczki z tapioką?

Amrsta
Amrsta
2 lat temu

Czy zamiast drożdży można dodać zakwas?

ILONA
ILONA
2 lat temu

Jaką mąką zastąpić mąkę z ciecierzycy?

Gosia
Gosia
2 lat temu

Czy z tego ciasta uda się zrobić miękki spód do pizzy?

Justyna
Justyna
2 lat temu

Przepyszne wilgotne i mięciutkie bułeczki! Jedzone 3go dnia wciąż były smaczne i wilgotne – bardzo udane bezglutenowe pieczywo.

Kasia
Kasia
2 lat temu

Dzień dobry,
Wiem, że w przepisie są świeże drożdże. Nie za bardzo umiem korzystać z drożdży, więc spytam. Czy użycie suchych drożdży mija się z sensem? Niestety mam tylko takie. Będę wdzięczna za pomoc.

Anna
Anna
2 lat temu

Ja dziś robiłam i wyszły mi takie płaskie, ciasto było chyba zbyt rzadkie-dałam wszystko zgodnie z przepisem .co zrobiłam nie tak ….

Anna
Anna
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Termomix 🙁 3-4 min) interwał

Dorota
Dorota
2 lat temu

Dzisiaj upiekłam pierwszy raz bułeczki, są pycha, wszyscy w domu zachwyceni ? Dziękuję Aga ❤️

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy można czymś zastąpić mąkę gryczana?

Olesia
Olesia
2 lat temu

Tak! zrobilam na zakwasie, i wyszly bardzo dobre! Tylko zakwas pracuje o wiele wolniej od drozdzy, trzeba odstawic na minimum 3 godziny.

Olesia
Olesia
2 lat temu

Zrobilam dzisiaj te przepyszne buleczki! Wyszly tak piekne, rumiane i dobre, ze moj najgorszy niejadek i przeciwnik wszelkich nowosci Zosia zzarla buleczke w mig i bez slowa. Robilam na kupnym zakwasie w proszku do chleba. Najpierw zmieszalam wszystkie maki z luska, zakwasem i woda, bez ziemniaka, oliwy i soli. Wyszlo takie twarde, ze musialam dodac jeszcze 50 ml wody, by moc to urobic. Tu odnotowuje, ze uzylam wody zrodlanej. Pieczywo na wodzie z kranu i wodzie zrodlanej rozni sie niesamowicie, nawet jak cala rezta skladnikow jest identyczna. Odstawilam na 3 godziny (tyle czasu dla wzrostu sugeruja na opakowaniu zakwasu). Po 3 godzinach ciasto wcale nie uroslo, zato zrobil sie taki glutowaty glut, ze gdyby nie slepa wiara w wyjatkowy talent Agi, polecialo by to do kosza. Wymiesilam to rekoma z oliwa, ziemniakiem i sola (glut zrobil sie jeszcze bardziej glutowaty), i zostawilam na jeszcze godzine. Po godzinie uformowalam buleczki i zostawilam jeszcze na polgodziny. Pieklam 15 min w 210 stopniach i 15 min w 200, w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem, grzanie na gorze i na dole. Wyszly baaardzo dobre i wizualnie i w smaku!

Olesia
Olesia
2 lat temu

Zrobilam jeszcze raz z podwojeniem skladnikow. Wyszly bardzo dobre, az 15 sztuk ! Chyba jednak przyszlym razem dam nieco mniej ziemniaka. Popelnilam tez blad – wydalo mi sie, ze nie wypieka sie w srodku jak beda zupelnie okragle kule – wiec nieco je splaszczylam. Niepotrzebnie, nastepnym razem nie bede plaszczyc.

Monika
Monika
2 lat temu

Aga, napisz – proszę- ile zakwasu zamiast drożdzy powinnam dać?

Paulina
Paulina
2 lat temu

Zrobiłam z ziemniaków i marchewki:D Wyszły boskie 🙂

Ewa
Ewa
2 lat temu

Czy mozna zmielić ryż pelnoziarnisty na mąkę i uzyć jako makę ryżową?Czym mozna zastąpić mąkę z cicierzycy?

Justyna
Justyna
2 lat temu

Jak mam tapioke w kulkach to wystarczy ze ja zblenduje? Czy to jakiś inny rodzaj?

Katarina
Katarina
2 lat temu

Najlepsze pieczywo jakie kiedykolwiek upiekłam. Aga! To jest niesamowite!

mag
mag
2 lat temu

czym mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy????????????????????????????????????

Natalia
Natalia
2 lat temu

Moje niestety popękały już przy „czekaniu” 30minutowym uformowane. I ciasto nie wyrosło x2 w misce wcześniej. Robiłam na drożdżach w proszku… mąkę z tapioki zastąpiłam mixem mąk bezglueltenowych.

ink3
ink3
2 lat temu

robiłam już 3 razy, dzieciakom bardzo smakują! dziękuję za kolejny fajny przepis!:)

Aga
Aga
2 lat temu

Czym można zastąpić mąkę z tapioki?

Natalia
Natalia
1 rok temu

Te bułeczki są super mięciutkie. Następnym razem robię podwójną porcję. Uwaga, jeśli się soli ziemniaka, to warto dać mniej soli do ciasta 😉 Dziękuję za ten świetny przepis.

Kasia
Kasia
1 rok temu

Hej, mam w domu pełno nasion babki plesznik, czy to jest to samo co jajowata? Czy mogę te składniki zamienić? Jeśli tak, to mam to zmielić? Pozdrawiam 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

A czy łuskę babki mogę zamienić na mielone, odtłuszczone siemię lniane?
Dziękuję serdecznie i życzę udanego dnia ?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Jaki to jest ziemniak skrobiowy? Taki zwyczajny, jaki się podaje do obiadu?
Będę wdzięczna za odpowiedź,
pozdrawiam,
Kasia

Kuchareczka
Kuchareczka
4 miesięcy temu

Witam. Nie mam w domu mąki z ciecierzycy. Jaką inną mogę dodać w zamian?