Przepis na te pyszne, jak się okazało, pączki powstał przez zupełny przypadek – robiąc obiad w pośpiechu zapomniałam o dodaniu do placków jednego ze składników. 😉 Trochę to jednak trwało zanim doszłam do tego, co i jak zrobiłam, że pączki z sosem grzybowym jem. 😀

Tym sposobem mogę zaprosić Cię na pyszne i mięciutkie pączki. Robi się je bardzo prosto i szybko, a jeszcze szybciej zjada. Ciasto jest udane, bo lekkie i nie pijące tłuszczu. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki nie są suche.

Składniki (15 pączków – małych):

ok. 280 ml ciepłej wody

110 g ziemniaków – ugotowanych w skórkach

110 g mąki ryżowej

40 g mąki z sorgo

40 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki z ciecierzycy

5 g suchych drożdży

1 łyżka cukru – rafinowanego dla drożdży

1/2  łyżeczki inuliny

1 łyżeczka wódki zamiennie łuski babki jajowatej

tłuszcz do głębokiego smażenia

szczypta soli

Wykonanie:

1.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy do nich wszystkie suche składniki, dolewamy wodę, miksujemy przez ok. 1 minutę. Przykrywamy naczynie z ciastem ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

2. Rozgrzewamy tłuszcz, zanurzamy w nim wykałaczkę i jeżeli wkoło niej tworzą się bąbelki – smaży się, to tłuszcz jest wystarczająco mocno rozgrzany.

3. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką, żeby lekko opadło. Nabieramy je zmoczona metalowa łyżką i opuszczamy do tłuszczu. Smażymy, przekręcając, na rumiano-złoty kolor. Studzimy, aby wilgoć z nich odparowała. Szprycujemy dowolnym nadzieniem, posypujemy ksylitolowym cukrem pudrem.

Komentarze:
guest
40 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Ależ się napalìłam jak przeczytałam że bez jajek… A tu ziemniaki… pewnie nie do zastąpienia?

Anna
Anna
3 lat temu

Ścieramy kartofle ze skórka?

Karo
Karo
3 lat temu

Czym można zastąpić mąkę z sorgo?

Ula
Ula
3 lat temu

hm a czy wyjdą na proszku do pieczenia bg?

Kasia
Kasia
3 lat temu

Te pączki smakują jak te prawdziwe! <3 Czapki z głów za przepis!
Dziękuję. W domu było istne szaleństwo.

Kasia
Kasia
Reply to  Kasia
3 lat temu

Pani Ago, uwielbiam Pani przepisy. Razem z żoną jesteśmy bezglutenowcami i stawiamy na mąki jednorodne. Pani strona cieszy więc nas po stokroć!
Wiemy oczywiście sporo z własnego doświadczenia, ale czy jest szansa aby zrobiła Pani artykuł nt. właściwości poszczególnych mąk jednorodnych bg? Musi mieć Pani ogromne doświadczenie, więc ta wiedza byłaby bezcenna.
Pamiętam jak dałam kiedyś przepis koledze na moją ulubioną pizzę bg bazującą na tapioce i mące koko. Usłyszałam tylko, że była okropna i w ogóle nie wyszła. Nie mogłam tego zrozumieć, bo zawsze wychodzi idealna. Dopiero po miesiącach doszliśmy do tego, że z braku mąk zastąpił je obie mąką ryżową 😉 A przecież każda jednorodna jest kompletnie inna 😉

Kasia
Kasia
3 lat temu

Pani Ago, uwielbiam Pani przepisy. Razem z żoną jesteśmy bezglutenowcami i stawiamy na mąki jednorodne. Pani strona cieszy więc nas po stokroć!
Wiemy oczywiście sporo z własnego doświadczenia, ale czy jest szansa aby zrobiła Pani artykuł nt. właściwości poszczególnych mąk jednorodnych bg? Musi mieć Pani ogromne doświadczenie, więc ta wiedza byłaby bezcenna.
Pamiętam jak dałam kiedyś przepis koledze na moją ulubioną pizzę bg bazującą na tapioce i mące koko. Usłyszałam tylko, że była okropna i w ogóle nie wyszła. Nie mogłam tego zrozumieć, bo zawsze wychodzi idealna. Dopiero po miesiącach doszliśmy do tego, że z braku mąk zastąpił je obie mąką ryżową 😉 A przecież każda jednorodna jest kompletnie inna 😉

Kasia
Kasia
3 lat temu

Czy można zastąpić cukier erytrytolem lub cukrem kokosowym?

AnkaB
AnkaB
3 lat temu

Pełna nadziei zrobiłam te pączki ale chyba coś poszło nie tak, bo te niby pączki w czasie smażenia się rozwalały, w kształcie wyszły takie postrzępione, w konsystencji „chrupiące”, nie do nadziewania. Zjedliśmy puste. Nie wiem, co mogłam zrobić żle, może konsystencja ciasta była zbyt rzadka?

Karolina
Karolina
Reply to  AnkaB
2 lat temu

Mi też jakoś nie wyszły, tak jak napisałaś też mi wyszły postrzępione, rozwalały się i były chrupiące. To jedyna rzecz która mi nie wyszła z tego bloga ?

Monana
Monana
3 lat temu

Bez spirytusu nie piją tłuszczu?

Joanna
Joanna
3 lat temu

Czy można zastąpić czymś drożdże? Jestem na nie uczulona 🙁

Kokon
Kokon
3 lat temu

Czy mozna uniknąć ziemniaków w jakis sposob? Moge zastapic je jajkami?

Hanna
Hanna
3 lat temu

Jaki tłuszcz najlepszy do smażenia?

Basia
Basia
2 lat temu

Inulina, czy można bez? W życiu tego nie używałam.

tatide
tatide
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

Czy dodawanie inuliny do wyrobu chlebów bezglutenowych, np. tego z białej kaszy gryczanej niepalonej też ma sens, podobnie jak do ciasta?

Basia
Basia
2 lat temu

A przy okazji serdecznie dziękuję za przepisy. Czekam na książkę 🙂 Pracujè dla bezglutenowych weganek i bardzo często korzystam z Pani przepisów. Podejrzewam, że jeden z przepisów pomógł mi w dostaniu tej pracy. Tą drogą dziękuję.

Asia
Asia
2 lat temu

Wlasnie je zrobilam. Mniam, pycha, rewela! Brak mi słów… Część zrobilam jako racuchy! Obie propozyje zniknely z talerzy migiem ? ja polecam z domowym dzemem malinowym! Pycha!
Wszystko z Twojej stronki to rozkosz dla podniebienia! ?

Zuzia
Zuzia
1 rok temu

Dzień dobry 🙂 Mam pytanie. Jak zrobić, żeby kulki były takie idealne jak u Pani. Łyżką zupełnie mi to nie wychodzi. Robiłam chyba już wszystkie wegańskie i bezglutenowe pączki z przepisów z internetu. Te są najsmaczniejsze, ale.. bezkształtne niestety. A forma w tym przypadku akurat ma duże znaczenie, bo będę je robiła dla kogoś. Proszę bardzo o podpowiedź.
Jeszcze jedna kwestia. Czy to właśnie inulina sprawia, że pączki są takie miękkie, lekkie i delikatne? Czy mogłabym ją spokojnie dodać do innych przepisów tego typu czy też zmieni konsystencję ciasta i lepiej nie kombinować? To wspaniałe odkrycie! I jakie zdrowe! 😀
Pozdrawiam!!

Miła
Miła
1 rok temu

Robię pączki 1 raz, pomocy. Ten ALKOHOL To do ciasta dodać czy do tłuszczu do smażenia?

ink3
ink3
1 rok temu

czy nie dodaje się do ciasta żadnego słodzidła? tylko ta łyżka cukru?

ink3
ink3
1 rok temu

zrobiłam pierwszą porcję bez słodzenia, ale potem jednak dosłodziłam

Edyta
Edyta
1 rok temu

zamierzam wypróbować 🙂
zastanawiam się po przeczytaniu komentarzy czy na konsystencję ciasta może wpływać gatunek ziemniaków, typu mączyste a kleiste… może to było różne…