Miękkie, delikatne i sprężyste oponki bez glutenu i drożdży? Z nieukrywana przyjemnością na takie Cię zapraszam. Smak cudownie podbija dodany do nich kardamon i kolendra. Oczywiście jeżeli nie masz ich pod ręką, pomiń i tak będzie smacznie.

Inspiracja do powstania tej receptury stały się moje pączki bez drożdży i obwarzanki. Z jednego wzięłam podstawy ciasta z drugiego szczegóły techniczne, trochę pokombinowałam i voilà! Powstało coś znakomitego.

Poza miękkością i smakiem świetne jest to, że pączki podczas smażenia nie chłoną tłuszczu. Co do tłuszczu, to pamiętaj, aby nie rozgrzewać go zbyt mocno.

Zapraszam!

Składniki (ok. 14 sztuk)

Etap 1:

180 ml wody

50 g masła klarowanego

80 g mąki ryżowej

40 g mąki ziemniaczanej

3 jajka

2 łyżki fruktozy

szczypta soli

  1. W naczyniu z grubym dnem umieścić masło z wodą, słodzidłem i solą, doprowadzić do wrzenia.
  2. Nie zdejmując z ognia wsypać do garnka przesiane mąki, intensywnie mieszać do połączenia się składników.
  3. Ściągnąć z ognia i od razu wbić jedno jajko, intensywnie mieszając połączyć je z masą. Użyłam łyżki drewnianej ale można wykorzystać mikser. Masę wystudzić.
  4. Do chłodnej masy dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia składników.

Etap II

60 g mąki ryżowej

30 g mąki z sorgo

20 g mąki kukurydzianej

15 g skrobi ziemniaczanej

1/2 łyżeczka nasion kardamonu

1/2 łyżeczka nasion kolendry

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  1. Nasiona (jeżeli są w całości) podprażyć na suchej patelni, utłuc w moździerzu lub zmielić. Wsypać do umieszczonego w misce ptysiowego ciasta.
  2. Dodać przesiane mąki, zagnieść elastyczne ciasto.
  3. Zagotować w garnku wodę.
  4. Odrywać kawałek ciasta, obtoczyć go w mące np. ryżowej, uformować spłaszczony placek, wyciąć w środku dziurkę,
  5. Obważanki partiami wrzucać do wrzącej wody a gdy wypłyną przekręcać na druga stronę i ponownie chwilę obgotować. Wyjąć na papier do pieczenia, przykryć ściereczką.
  6. Smażyć w średnio rozgrzanym tłuszczu.
  7. Ciepłe posypać dowolnym „cukrem” pudrem i podać.

Rady/uwagi:

  • ciasto jest dosyć kleiste, ale jeżeli obtoczy się je w mące, to dobrze się formuje;
  • foremki do wykrawania można posmarować tłuszczem;
  • mąkę kukurydzianą dałam dla koloru, można ją zastąpić ryżową, jaglaną, sorgo.

 

 

Komentarze:
guest
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Iza
Iza
3 lat temu

Czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą? Dziecko ma nietolerancje pokarmową na to. Pozdrawiam Iza

Ani
Ani
Reply to  Iza
3 lat temu

Tez mam ten sam problem,mysl,ze make ziemniaczana mozna skrobia z tapioki,a co do kukurydzianej to niestety nie wiem:(

Anulka177
Anulka177
Reply to  Ani
3 lat temu

Zamiast kukurydzianej może jaglaną?

Ewa
Ewa
3 lat temu

Co dają nasiona kardamonu i kolendry? Czy można je pominąć, bo aktualnie mam braki w szafce 🙁 i czym mogłabym zastąpić mąkę z sorgo? Pozdrawiam

Ola
Ola
3 lat temu

Hej a czy można czymś zastąpić sorgo ? Nie chce się mi iść do sklepu ?

ania
ania
3 lat temu

Skad ta woda w 2 etapie nic nie rozumiem ,po ugotowaniu we wrzątku jeszcze smazyc tłuszczu przecież to będzie pryskac????

Angelika
Angelika
2 lat temu

Mam pytanie odnośnie smażenia; czy tez pani użyła masła klarowanego czy innego tluszczu? I mniej wiecej ile tego potrzeba? 🙂

Ola
Ola
2 lat temu

Robilam wszystko dokladnie jak w przepisie,wyszly twarde jak skala..dzieci tyle czekaly i niestety zjadly na kolacje co innego. Przykro mi,ale nie za dobry ten przepis Aga..szkoda czasu i skladnikow

Edyta
Edyta
2 lat temu

Witam czym mogę mąkę sorgo zastąpić

Ola
Ola
1 rok temu

A ja nie mogę ryżowej i jajka , wyjdzie to na zamiennikach jajka ?