Jestem wielką miłośniczką makaronów – lubię je robić, a jeszcze bardziej zjadać. W mojej kuchni gotuję je najczęściej we Włoskim klimacie.
Nasz wczorajszy obiad – błyskawiczny sos z tuńczykiem i cukinią. Błyskawicznie też zniknął z rondla… 😀

Zapraszam!
Składniki (ok. 3-4 porcje):
preferowany makaron
140 g tuńczyka
1 mała cukinia
1 puszka pomidorów lub 200 g pomidorków Charry
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól

Wykonanie:
- W rondlu, na rozgrzanej oliwie, podsmażyć obrane ząbki czosnku do zezłocenia, wyjąć.
- Wrzucić posiekaną pietruszkę, pokrojoną w plastry cukinię, kilka minut przesmażyć. Dołożyć odsączonego z oliwy tuńczyka, ponownie 2-3 minuty przesmażyć. Podlać białym winem, przesmażyć 2 minuty.
- Dodać pomidory, przesmażyć ok. 5 minut.
- Do sosu dodać lekko twardy makaron, gotować w sosie ok. 2 minut.
- Przed podaniem możemy potrawę polać odrobiną oliwy.
- Smacznego!
Makaron jest bezglutenowy?
Prosze sprobowac przysmazyc tunczyka na osobnej patelni na brązowo i w ostatnuej chwili dodać do makaronu…pycha. Pozdrawiam❤