Makarony

Makaron z tuńczykiem i cukinią. Bezglutenowy.

Jestem wielką miłośniczką makaronów – lubię je robić, a jeszcze bardziej zjadać. W mojej kuchni gotuję je najczęściej we Włoskim klimacie.

Nasz wczorajszy obiad – błyskawiczny sos z tuńczykiem i cukinią. Błyskawicznie też zniknął z rondla… 😀

Zapraszam!

Składniki (ok. 3-4 porcje):

preferowany makaron

140 g tuńczyka

1 mała cukinia

1 puszka pomidorów lub 200 g pomidorków Charry

50 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól

Wykonanie:

  1. W rondlu, na rozgrzanej oliwie, podsmażyć obrane ząbki czosnku do zezłocenia, wyjąć.
  2. Wrzucić posiekaną pietruszkę, pokrojoną w plastry cukinię, kilka minut przesmażyć. Dołożyć odsączonego z oliwy tuńczyka, ponownie 2-3 minuty przesmażyć. Podlać białym winem, przesmażyć 2 minuty.
  3. Dodać pomidory, przesmażyć ok. 5 minut.
  4. Do sosu dodać lekko twardy makaron, gotować w sosie ok. 2 minut.
  5. Przed podaniem możemy potrawę polać odrobiną oliwy.
  6. Smacznego!
Tagged , , , , , , , ,

1 thought on “Makaron z tuńczykiem i cukinią. Bezglutenowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *