Jestem wielką miłośniczką makaronów – lubię je robić, a jeszcze bardziej zjadać. W mojej kuchni gotuję je najczęściej we Włoskim klimacie.

 

Nasz wczorajszy obiad – błyskawiczny sos z tuńczykiem i cukinią. Błyskawicznie też zniknął z rondla… 😀

 

 

Zapraszam!

 

Składniki (ok. 3-4 porcje):

 

preferowany makaron

 

140 g tuńczyka

 

1 mała cukinia

 

1 puszka pomidorów lub 200 g pomidorków Charry

 

50 ml białego wytrawnego wina

 

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

3 ząbki czosnku

 

3 łyżki oliwy

 

sól

 

 

Wykonanie:

 

  1. W rondlu, na rozgrzanej oliwie, podsmażyć obrane ząbki czosnku do zezłocenia, wyjąć.
  2. Wrzucić posiekaną pietruszkę, pokrojoną w plastry cukinię, kilka minut przesmażyć. Dołożyć odsączonego z oliwy tuńczyka, ponownie 2-3 minuty przesmażyć. Podlać białym winem, przesmażyć 2 minuty.
  3. Dodać pomidory, przesmażyć ok. 5 minut.
  4. Do sosu dodać lekko twardy makaron, gotować w sosie ok. 2 minut.
  5. Przed podaniem możemy potrawę polać odrobiną oliwy.
  6. Smacznego!
Komentarze:
2 komentarze
  1. Magda 13 listopada, 2023 at 19:46 - Reply

    Makaron jest bezglutenowy?

  2. Iza 27 października, 2021 at 13:43 - Reply

    Prosze sprobowac przysmazyc tunczyka na osobnej patelni na brązowo i w ostatnuej chwili dodać do makaronu…pycha. Pozdrawiam❤