Makarony, Sosy

Makaron z grzybami po włosku. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, ze smakiem. :) 

Jestem wielbicielką kuchni włoskiej, szczególnie makaronów. Jeżeli u nas większość sosów zawiera śmietanę, tak we Włoszech spora ilość jej “z natury” nie ma. Dzisiaj zapraszam na rurki z sosem z grzybów i pomidorkami koktajlowymi czyli penne ai funghi porcini con pomodorini. Nie pozostaje nam nic innego, jak zabrać się za gotowanie, które zajmie nam 15-20 minut. Za to też kocham włoskie gotowanie. 

Składniki (2-3 porcje):

Makaron typu rurki

250 gram świeżych prawdziwków

200 ml wywaru warzywnego

50 ml białego wytrawnego wina

8 pomidorków

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

1/2 pęczka pietruszki

Oliwa

“Parmezan” wegański

Sól, pieprz

Wykonanie:


1. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić główki czosnku, obsmażyć na złoto, wyjąć. Wrzucić pokrojone grzyby, natkę pietruszki. Podsmażać mieszając 2-3 minuty na średnim ogniu. Wlać wino i  2-3 minuty przesmażyć na zwiększonym ogniu.

2. Dolać 200 ml wywaru. Gotować ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dodać przekrojone na pół lub całości pomidorki. Chwilę jeszcze pogotować, mieszając, aż pomidorki zmiękną.

3. Sos wykładamy na makaron, obficie polewamy ulubioną oliwą. Posypujemy “parmezanem”.

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *