Moje córki są miłośniczkami kuchni azjatyckiej – szczególnie blisko im do Wietnamu, Chin czy Tajlandii. Raz na jakiś czas przyrządzam w tym klimacie regionalne danie. Dla moich dziewczyn uczę się tej kuchni, chociaż nie ukrywam, że moje serce skradły inne regiony, inne gotowanie…

Makaron z batatów, to smaczne urozmaicenie bezglutenowych makaronów. Świetnie smakuję z wszelkimi rodzajami makaronów, z warzywami. Doskonale chłonie smaki…

Składniki (ok. 2-3 porcje):

200 g makaronu z batatów – ugotowany według przepisu

1 marchew – pokrojona w paseczki (w julienne)

Ok. 150 ml pasty pomidorowej

1 cm imbiru – drobno poszatkowany

2 cebule dymki – drobno pokrojone wraz z białą częscią

2 duże kapelusze grzybów shitake – namoczone w ciepłej wodzie przez ok. 30 mimut i pokrojone w paski

2 łyżki tłuszczu do smażenia

Kiełki fasoli mung ilość według uznania – do posypania przed podaniem (tutaj z domowej uprawy ;))

Wykonanie:

1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy chwilę imbir. Dodajemy marchew i dymkę, smażymy kilka minut.

2. Dokładamy grzyby, pastę pomidorową, minutę przesmażamy.

3. Dokładamy ugotowany makaron, wymieszany sos. Minutę smażymy. Przed podaniem możemy posypać sezamem i kiełkami mung

Sos:

1 łyżeczka sosu tamari lub sojowego – można zastąpić np. sosem z tamaryndowca (będzie inaczej ale też dobrze)

1 łyżeczka octu ryżowego lub innego

1 ząbek czosnku – duży, przepuszczony przez praskę

1 łyżka białego sezamu

3 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego lub innego np.  – ostrość najlepiej dostosować do siebie

1/3 łyżeczki sosu rybnego – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki w naczyniu łączymy. Dodajemy do makaronu.

Komentarze: