Zapraszam na smaczne i szybkie w wykonaniu kluski/kopytka z mąki gryczanej. Używam do ich wykonania mąki niepalonej, delikatniejszej w smaku. Na zdjęciu wyglądają na miękkie, aż za miękkie, ale w rzeczywistości są zwarte. Ciasto elastyczne, daje się doskonale formować. Kopytka są bardzo dobre, z posmakiem gryczanym. Świetnie smakują z surówkami, sosami.
250 g mąki gryczanej białej niepalonej
650 ml wody
1/3 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Wodę z solą gotujemy. Odstawiamy z ognia i do wrzątku wsypujemy mąkę gryczaną, energicznie mieszając.
2. Przykrywamy pokrywką, po kilkunastu minutach odrywamy kawałek. W dłoniach formujemy gładki wałek, a potem jeszcze na desce/blacie i bez podsypywania kroimy nożem. Nóż dobrze jest moczyć w wodzie, nie będzie przywierać.
i do tego surówka z marchewki 🙂 no idealnie 🙂
Dokładnie tak jest. 😀 Pozdrawiam serdecznie! :*