Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc. 🙂 Kluski szybkie, niezawodne (warunkiem są dobre ziemniaki), no i pyszne. Zajadamy się nimi do przejedzenia. 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Ciasto:
Wykorzystałam do ich zrobienia typowe ciasto ziemniaczane z tego przepisu <klik>
Nadzienie:
Ok. 20 truskawek- wszystko zależy od tego, jakiej są wielkości i jakiej grubości zrobimy ciasto.
Ksylitol lub inne preferowane słodzidło.
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, odsączamy na sitku/durszlaku.
2. Z przygotowanego ciasta odrywamy spory kawałek, dłońmi spłaszczamy go, kładziemy truskawkę, posypujemy odrobiną ksylitolu, składamy na pół, jak pieroga i toczymy w dłoniach, by nadać kształt kulki.
3. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.
4. Po ugotowaniu pod delikatnym strumieniem opłukujemy, by pozbyć się nadmiaru skrobi z wierzchu kluska.
5. Podajemy polane masłem lub jogurtem np. z nerkowca <klik>
Komentarze: