Zapraszam na smaczne danie z boczniakami w roli głównej.
Składniki:
(Ok. 3 – 4 porcje)
300 g boczniaków
2 łyżki masła klarowanego
2-3 łyżki mleka kokosowego (górna, gęsta część)
1 średnia cebula
4 listki curry-opcjonalnie
2 pomidory – obrane ze skórki
1/2 szklanki pasty pomidorowej
1 zielona mała papryczka- ostra – można pominąć, jeżeli nie chcemy mocnej ostrości.
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
2/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/5 łyżeczki chili- zacząć od szczypty, każdy ma inne preferencje ostrości (my lubimy ostro)
1/3 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka soku z limonki
Szczypta ziaren gorczycy- opcjonalnie
Sól do smaku
1. Boczniaki oczyścić, podzielić na paski.
2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić nasiona kuminu, gorczycy, a po chwili cebulę pokrojoną w piórka albo półpiórka. Zeszklić. Dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną w plasterki zieloną papryczkę. Podsmażyć chwilę. Wrzucić boczniaki i na średnim ogniu smażyć przez kilkanaście minut-do miękkości.
3. Dodać pozostałe przyprawy (prócz soli i soku z limonki), pomidory, pastę, mleko kokosowe. Dusić przez 5 minut. Doprawić solą i sokiem z limonki.
4. Sos podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.
Komentarze: