Makarony, Sosy

Bezglutenowy sos do makaronu z cukinią i pieczarkami.

Wpis z kategorii ” z miłości do kuchni Włoch”. 😀 Oczami wyobraźni rozsiadam się gdzieś na południu tego kraju i z przyjemnością oddaje prostocie życia wypełnionego dobrymi ludźmi, dobrym jedzeniem i napitkiem zacnym. Dolce vita!

Włochy, to makaron w postaci wszelkiej. U mnie również często gości w różnych odsłonach – nie lubię monotonii. Wczoraj dla przykładu raczyłyśmy się z dziewczynami sosem z cukinii i pieczarek. Proste, naprawdę smakowite jedzenie… Dla Ciebie szybko przepis spisze.

Moja makaronowa robota – skręcany na patyczku. Niestety filmik jak go robiłam wyrzuciłam z tel., ale znajdziesz go na mojej grupie:

https://www.facebook.com/groups/823071397871601/

Składniki (ok. 3 porcje):

preferowany makaron – u mnie domowy

1 puszka/słoik pomidorów bez skórki lub pasty pomidorowej – w sezonie możesz zastąpić świeżymi pomidorami.

50 ml białego wytrawnego wina – u mnie tutaj Chardonnay

1/ 2 młodej cukinii – pokrojonej w cienkie paski

8 pieczarek – obrane ze skórki, pokrojone w ósemki

1 mała papryczka chili lub szczypta zmielonej

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

bazylia lub oregano – porwane dłońmi liście

sól do smaku

Wykonnaie:

  1. W rondlu rozgrzewamy oliwę, na niej podsmażamy obrane i lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku – po lekkim zbrązowieniu wyjmujemy z tłuszczu.
  2. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, papryczkę chili, mieszając chwilę przesmażamy na oliwie, a następnie dodajemy cukinię i pieczarki. Podsmażamy na wolnym ogniu ok. 3-4 minut. Pod koniec zwiększamy ogień, podlewamy białym winem, przesmażamy do jego redukcji ok. 3-4 minuty.
  3. Dokładamy pomidory (rozgniatamy je , jeżeli są w całości), przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec do sosu dodajemy lekko twardy makaron, podlewamy ok. 100 ml wody z jego gotowania, przesmażamy lekko mieszając przez kilka minut.
  5. Przed podaniem polewamy oliwą, posypujemy świeżą bazylią.

Rady/uwagi:

  • papryczka chili z czasem nabiera ostrości, więc jeżeli nie chcesz zbyt ostrego sosu, to ja po kilku minutach przesmażania wyjmij,
  • wino dodaje potrawie charakteru, a po kilku minutach odparowuje, jeżeli jednak nie chcesz lub nie możesz go dodać, to pomiń ten etap – dodaj po prostu pastę czy pomidory.
Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *