Makarony

Bezglutenowe spaghetti z rukolą i oliwkami.

W tym roku rukola wyjątkowo pięknie nam obrodziła, więc często gości na stole w potrawach różnych – dzisiaj znalazła sobie wyborne miejsce w sosie do makaronu. Gdy nie mam czasu na gotowania serwuję rodzinie makaron. 😉 Szybko dla Ciebie przepis spiszę i zabieram się za papierkową pracę…

Miłego dnia!

Składniki (ok. 3-4 porcje):

ok. 400 g makaronu typu spaghetti

1 puszka/słoik pomidorów bez skórki lub pasta pomidorowa ok. 400 g

ok. 80 g rukoli – oczyszczona, co z grubsza posiekana

1/2 cukinii – pokrojona na cienkie paski – u mnie za pomocą temperówki do warzyw (moja wygląda jak zwykła obieraczka do warzyw).

10 oliwek – bez pestek, przekrojone na 2-3 części

4 kapary -posiekane

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

50 ml wina – białe, wytrawne

1 papryczka chili – u mnie suszona

sól do smaku

bazylia – świeża

Wykonanie:

  1. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku, papryczkę chili, podsmażamy do lekkiego zbrązowienia – wyjmujemy czosnek, papryczkę zostawiamy (wyjmij, jeżeli chcesz mieć łagodny).
  2. Dokładamy kapary, oliwki, cukinię, rukolę, na średnim ogniu przesmażamy kilka minut, następnie zwiększamy ognień, podlewamy winem, gotujemy przez 2-3 minuty.
  3. Dodajemy pomidory (rozgniatamy) lub pastę pomidorową, gotujemy przez ok. 10 minut.
  4. W tym czasie gotujemy makaron, a gdy będzie lekko twardy dodajemy wraz z ok. 100 ml wody z jego gotowania do sosu.
  5. Całość gotujemy do wsiąknięcia składników sosu w makaron.
  6. Podajemy ze świeżą bazylią.

Tagged , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *