W tym roku rukola wyjątkowo pięknie nam obrodziła, więc często gości na stole w potrawach różnych – dzisiaj znalazła sobie wyborne miejsce w sosie do makaronu. Gdy nie mam czasu na gotowania serwuję rodzinie makaron. 😉 Szybko dla Ciebie przepis spiszę i zabieram się za papierkową pracę…
Miłego dnia!
Składniki (ok. 3-4 porcje):
ok. 400 g makaronu typu spaghetti
1 puszka/słoik pomidorów bez skórki lub pasta pomidorowa ok. 400 g
ok. 80 g rukoli – oczyszczona, co z grubsza posiekana
1/2 cukinii – pokrojona na cienkie paski – u mnie za pomocą temperówki do warzyw (moja wygląda jak zwykła obieraczka do warzyw).
10 oliwek – bez pestek, przekrojone na 2-3 części
4 kapary -posiekane
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
50 ml wina – białe, wytrawne
1 papryczka chili – u mnie suszona
sól do smaku
bazylia – świeża
Wykonanie:
- W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku, papryczkę chili, podsmażamy do lekkiego zbrązowienia – wyjmujemy czosnek, papryczkę zostawiamy (wyjmij, jeżeli chcesz mieć łagodny).
- Dokładamy kapary, oliwki, cukinię, rukolę, na średnim ogniu przesmażamy kilka minut, następnie zwiększamy ognień, podlewamy winem, gotujemy przez 2-3 minuty.
- Dodajemy pomidory (rozgniatamy) lub pastę pomidorową, gotujemy przez ok. 10 minut.
- W tym czasie gotujemy makaron, a gdy będzie lekko twardy dodajemy wraz z ok. 100 ml wody z jego gotowania do sosu.
- Całość gotujemy do wsiąknięcia składników sosu w makaron.
- Podajemy ze świeżą bazylią.
Komentarze: