Zapraszam na wyśmienity makaron z krewetkami i pomidorkami. Idealna propozycja na szybkie, pożywne danie. W towarzystwie dobrej oliwy (nie żałujmy jej sobie) i rukoli smakuje doskonale.

Składniki:

1 opakowanie makaronu

Ok. 400 g pomidorków cherry

Ok. 200 g krewetek (u mnie mrożone)

1 cebula

4 ząbki czosnku

1/ 2 szklanki pasty pomidorowej

1/4 szklanki wody

Świeża bazylia

Rukola

Sól, pieprz.

2 łyżki masła klarowanego

Oliwa – do polania

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek (jest go sporo, ale nie bójmy się, nie zdominuje smaku, krewetki „lubią” czosnek), podsmażamy minute. Wlewamy pastę pomidorową, wodę, wrzucamy pomidorki, dusimy do miękkości, ale żeby się nie porozpadały. Pod koniec dodajemy krewetki, dusimy kolejnych parę minut, do miękkości.


2. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą pieprzu. Dodajemy 3-4 posiekanych gałązek bazylii.

3. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem, posypujemy rukolą i obficie polewamy oliwą z oliwek.

4. Delektujemy się jedzeniem. 🙂

Komentarze:
2 komentarze
  1. Pola 18 lipca, 2017 at 15:04 - Reply

    cZY TO MAKARON RYŻOWY?

    • Agnieszka Bednarska 18 lipca, 2017 at 19:22 - Reply

      Polu, dokładnie tak. Pozdrawiam:)