Zapraszam na wyśmienity makaron z krewetkami i pomidorkami. Idealna propozycja na szybkie, pożywne danie. W towarzystwie dobrej oliwy (nie żałujmy jej sobie) i rukoli smakuje doskonale.
Składniki:
1 opakowanie makaronu
Ok. 400 g pomidorków cherry
Ok. 200 g krewetek (u mnie mrożone)
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/ 2 szklanki pasty pomidorowej
1/4 szklanki wody
Świeża bazylia
Rukola
Sól, pieprz.
2 łyżki masła klarowanego
Oliwa – do polania
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek (jest go sporo, ale nie bójmy się, nie zdominuje smaku, krewetki „lubią” czosnek), podsmażamy minute. Wlewamy pastę pomidorową, wodę, wrzucamy pomidorki, dusimy do miękkości, ale żeby się nie porozpadały. Pod koniec dodajemy krewetki, dusimy kolejnych parę minut, do miękkości.
2. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą pieprzu. Dodajemy 3-4 posiekanych gałązek bazylii.
3. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem, posypujemy rukolą i obficie polewamy oliwą z oliwek.
4. Delektujemy się jedzeniem. 🙂
cZY TO MAKARON RYŻOWY?
Polu, dokładnie tak. Pozdrawiam:)