Kotlety rybne są szybką i smaczną potrawą. Smakują doskonale podane obiadowo do ziemniaków, kasz i warzyw jaki i burgerowo u bułce. Jeżeli nie możemy jajka, można je pominąć. Wtedy proponuje rozrobić mąkę z ciecierzycy w wodzie i w takim cieście zanurzać je przed smażeniem lub w samej mące.

Składniki (ok. 10 sztuk):

1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub ok. 140 g tuszki tuńczyka świeżego (upieczony lub ugotowany na parze)

1 duży ziemniak

1 jajko – żółtko do masy, białko do formowania kotletów

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 cm startego imbiru

1 łyżeczka suszonej kolendry

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soku z cytryny

1/3 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki soli – lub więcej, najlepiej próbować masy przed dodaniem żółtka

Szczypta czarnego pieprzy

Szczypta chili kaszmirskiego

Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane

Wykonanie:

1. Ziemniaka gotujemy. Jeżeli gotujemy w wodzie, to w całości, nie krójmy go na mniejsze kawałki, bo chłonie jej więcej. Po ugotowaniu miażdżymy widelcem. Studzimy.

2. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce tłuszczu, dodając pod koniec przepuszczony przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Kilka sekund podsmażamy.

3. Szczypiorek, natkę pietruszki siekamy.

4. Rybę, jeżeli jest z puszki, porządnie odciskamy z wody.

5. Wszystkie składniki, wraz z przyprawami, mieszamy dłonią w misce (z jajka dodajemy tylko żółtko).

6. Białko roztrzepujemy widelcem. Zanurzamy w nim dłonie, bierzemy kawałek masy, formujemy kotlety. Dzięki białku kotlety są gładkie, jak na zdjęciach.

7. Smażymy na patelni z tłuszczem.

Komentarze:
5 komentarzy
  1. Olesia 9 maja, 2020 at 12:43 - Reply

    Ahh, takie dobre, ze zjadlabym te 16 kotlecikow razem z patelnia. Niestety dzieci w ogole nie chcialy tego jesc. No to trudno, bede sie pocieszac, ze nic nie strace jak nie bede tego tunczyka jesc, skoro jest on na samej gorze piramidy zywieniowej i zawiera arszenik, rtec i inne metale ciezkie w ilosciach czasem wlos na glowie jezacych…

  2. Iza 6 maja, 2019 at 11:10 - Reply

    A czy da się je zrobić bez jajka? Nie możemy żadnych jajek

    • Aga Bednarska 8 maja, 2019 at 03:41 - Reply

      Nie robiłam, ale można spróbować zamiennikiem jajka farsz skleić.

  3. Cook and Love 29 lipca, 2017 at 16:18 - Reply

    Dopisuję do mojej listy przepisów 🙂

    • Agnieszka Bednarska 13 sierpnia, 2017 at 17:50 - Reply

      Polecam bardzo, bo da się ze smakiem zjeść. Bużki. :*