Kotlety rybne są szybką i smaczną potrawą. Smakują doskonale podane obiadowo do ziemniaków, kasz i warzyw jaki i burgerowo u bułce. Jeżeli nie możemy jajka, można je pominąć. Wtedy proponuje rozrobić mąkę z ciecierzycy w wodzie i w takim cieście zanurzać je przed smażeniem lub w samej mące.
Składniki (ok. 10 sztuk):
1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub ok. 140 g tuszki tuńczyka świeżego (upieczony lub ugotowany na parze)
1 duży ziemniak
1 jajko – żółtko do masy, białko do formowania kotletów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cm startego imbiru
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli – lub więcej, najlepiej próbować masy przed dodaniem żółtka
Szczypta czarnego pieprzy
Szczypta chili kaszmirskiego
Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane
Wykonanie:
1. Ziemniaka gotujemy. Jeżeli gotujemy w wodzie, to w całości, nie krójmy go na mniejsze kawałki, bo chłonie jej więcej. Po ugotowaniu miażdżymy widelcem. Studzimy.
2. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce tłuszczu, dodając pod koniec przepuszczony przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Kilka sekund podsmażamy.
3. Szczypiorek, natkę pietruszki siekamy.
4. Rybę, jeżeli jest z puszki, porządnie odciskamy z wody.
5. Wszystkie składniki, wraz z przyprawami, mieszamy dłonią w misce (z jajka dodajemy tylko żółtko).
6. Białko roztrzepujemy widelcem. Zanurzamy w nim dłonie, bierzemy kawałek masy, formujemy kotlety. Dzięki białku kotlety są gładkie, jak na zdjęciach.
7. Smażymy na patelni z tłuszczem.
Ahh, takie dobre, ze zjadlabym te 16 kotlecikow razem z patelnia. Niestety dzieci w ogole nie chcialy tego jesc. No to trudno, bede sie pocieszac, ze nic nie strace jak nie bede tego tunczyka jesc, skoro jest on na samej gorze piramidy zywieniowej i zawiera arszenik, rtec i inne metale ciezkie w ilosciach czasem wlos na glowie jezacych…
A czy da się je zrobić bez jajka? Nie możemy żadnych jajek
Nie robiłam, ale można spróbować zamiennikiem jajka farsz skleić.
Dopisuję do mojej listy przepisów 🙂
Polecam bardzo, bo da się ze smakiem zjeść. Bużki. :*