Najlepszym testerem potraw są moje dzieci. 🙂 Nie ma siły, żeby zjadły coś, co im nie smakuję- argumenty zdrowotne są jakby mało przekonywujące i nie działają. Kopytka fasolowe zostały zaakceptowane- ugotowane, znikają raz z talerzy. W konsystencji są twardsze od „zwykłych”, w smaku zbliżone. Można je odgotowywać ponownie, podsmażać. Przepis da się zmodyfikować na bezskrobiowy, ale zbieram się za to bezskutecznie już dobrych kilka miesięcy. Może ktoś się o to pokusi?

1 szklanka białej fasoli (używam „Jasia”)

55 g mąki ryżowej

55 g skrobi ziemniaczanej

2 jajka

1 łyżeczka suszonego cząbru ( idealne zioło do fasoli)

1/2 łyżeczka soli

Omasta.

2 łyżki masła klarowanego

1/2 łyżki płatków jaglanych

Wykonanie.

Fasolę moczymy na noc. Odcedzamy i gotujemy do miękkości. Odsączamy na sicie. Przepuszczamy przez maszynkę lub blendujemy. Dodajemy wszystkie składniki, dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy (wygodnie wierzchem noża), wycinamy skośne kawałki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy, od chwili wypłynięcia 5-7 minut. Masło rozpuszczamy na patelni, kruszymy w dłoniach płatki jaglane, smażymy na maśle do zrumienienia- mamy polewkę, którą okraszamy kopytka. Podajemy z surówką i /lub ulubionym sosem.

Zapraszam na:
img_0157-13.jpg

Komentarze:
6 komentarzy
  1. marta 8 stycznia, 2021 at 12:43 - Reply

    wygląda pysznie, ale nie mam mąki ryżowej – czym mogę ją zastąpić?

    • Aga Bednarska 9 stycznia, 2021 at 07:52 - Reply

      Nie wiem,,jakie masz. Najsmaczniej wyjdą na sorgo. Można zastąpić gryczaną niepaloną, ale będzie wtedy posmak gryczany.

  2. anna_radzi 16 września, 2020 at 20:05 - Reply

    Kleik z siemienia zamiast jajka

  3. Ewa 3 marca, 2019 at 11:11 - Reply

    Pyszne…

  4. mama 30 maja, 2018 at 18:31 - Reply

    czym można zastąpić tu jajko?

    • Aga Bednarska 30 maja, 2018 at 19:21 - Reply

      Nigdy tego nie robiłam, ale średnio mi się to widzi. Tu potrzeba porządnego sklejenia. Ale tak, jak piszę, nigdy tego nie robiłam. Pozdrawiam. ?