Dziś zapraszam na kolejne karnawałowe słodkości. Na faworki zapraszam. Jak nigdy pszennych nie zrobiłam, tak na bezglutenie się skusiłam. 😀

Faworki wyszły niezwykle smaczne, takie zwyczajne. Ciasto jest dosyć elastyczne, więc bez kłopotu można je formować. Jest to zasługa migdałów i jajek.


Składniki (ok. 25 sztuk):

65 g obranych migdałów + 4 pestki moreli gorzkiej

15 g ksylitolu + zmielony, zmiażdżony wałkiem lub w moździerzu ksylitol do posypania

20 g mąki owsianej – u mnie zmielone płatki

15 g tapioki

25 g mąki ryżowej

20 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka rumu, wódki lub octu

1 jajko – małe

1 żółtko – z małego jajka


Wykonanie:

1. Migdały mielimy wraz z ksylitolem na drobną mąkę.

2. Przesypujemy do miski. Dodajemy całe jajko i żółtko – ucieramy mikserem w jedną stronę ok. 5 minut. Możemy to wykonać bez miksera w makutrze.

3. Dodajemy alkohol i wszystkie mąki oprócz ziemniaczanej. Miksujemy. Przestajemy miksować, wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

4. Podsypujemy mąkę (u mnie tapioka), wałkujemy cienko na papierze do pieczenia. Tniemy na paski, formujemy faworki (na YouTube jest masa filmików, jak to robić – sama skorzystałam).

5. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, przekręcając na słomkowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu posypujemy ksylitolowym cukrem pudrem.

Rada:

  • jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej ciasta nie można uformować w zwartą kulę, to dodajmy więcej mąki ziemniaczanej; w tym przepisie wiele zależy od wielkości jajek – ja miałam wiejskie, małe jajka;
  • przekładając ciasto przez otwór róbmy to delikatnie, bo nie jest aż tak elastyczne, jak pszenne.

Komentarze:
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
5 lat temu

Aga, uważasz że mąkę owsianą możnaby czymś zastąpić? (Kurydziana u nas też odpada 🙁 )

magda
magda
5 lat temu

Aga pestki moreli gorzkiej – gdzie można zakupić?? czy ewentualnie można pominąć?

Wioletta
Wioletta
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Aguś, i te pestki blendujesz i dodajesz razem z migdałami na początku?

Sylwia
Sylwia
5 lat temu

Czym mozna make z tapioki zastapic ?

Lili
Lili
4 lat temu

Czy faworki można upiec w piekarniku czy musza być smażone na głębokim tłuszczu?

Martama2
Martama2
3 lat temu

Jak się to wrzuca na tłuszcz i na jaki tłuszcz? W garnku grzać, ile cm od dna? Nie mam pojęcia. Dziękuję

Mahda
Mahda
3 lat temu

Czym mogę zastąpić żółtko? Białko i np pół banana da radę?