Słyszymy popcorn, widzimy kukurydzę. 🙂 A gdyby tak zobaczyć grykę? Aromatyczne, swojskie klimaty? W moim wpisie możesz na to liczyć. Popcorn z kaszy gryczanej dzieje się. 🙂 Nie jest tak duży, jak popcorn z kukurydzy, ale rośnie, chrupie. Moje dziewczyny bardzo lubią ten dodatek w różnych potrawach – zupach, sałatkach, sosach…
Przepis na bezglutenowy, wegański popcorn z kaszy gryczanej jest niezwykle prosty i błyskawiczny.
Składniki:
kasz gryczana palona (najlepiej bio) – z niepalonej nie wyjdzie
tłuszcz do głębszego smażenia
Wykonanie:
1.Tłuszcz mocno nagrzewamy.
2. W metalowym sitku umieszczamy ok. 1 łyżeczki kaszy, zanurzamy w oleju i gdy tylko wszystkie nasiona będą pływać po wierzchu, to wyciągamy na papierowy ręcznik. Czynność powtarzamy.
Komentarze: