Włosi mówią o tych pomidorach, że smakują niczym świeże. Coś w tym jest, bo pomidory w soku własnym są niezwykle aromatyczne i mięsiste. Lubię pasteryzować je tym sposobem, bo nie dość, że smaczne, to jeszcze robi się je bardzo szybko. 

Wystarczy je pokroić i ułożyć ciasto w słoikach a później tylko zapasteryzować. 

W tym przepisie użyłam pomidorków koktajlowych, ale robię z różnych – mniejsze kroję na pół, natomiast większe na 4 części. 

Takie pomidory rewelacyjnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, zup, past czy dodatek na kanapki, pizze, bruschette. 

Składniki:

pomidory 

szczypta soli – opcjonalnie 

Wykonanie:

  1. Oczyszczone pomidory kroimy, ciasno układamy w słoikach po same ich ranty , co jakiś czas energicznie stukamy nimi o blat, aby pomidory ułożyły się ciasno. Wsypujemy szczyptę soli. 
  2. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez ok. 30 minut – od chwili zagotowania się wody. Wyjmujemy, dokręcamy pokrywki, odkręcamy do góry dnem, przykrywamy kocykiem lub ręcznikiem, zostawiamy do wystudzenia.
  3. Po dobrym zapasteryzowaniu wieczka słoików są wklęsłe. 

 

Komentarze: