Propozycja dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść pomidorów. Sos w smaku zaskakująco ketchupowy. 🙂
5 marchewek- ok. 400 g
1 średni burak ćwikłowy – ok. 130-150 g
2 cebule
1 jabłko
150 ml wody
150 ml soku jabłkowego
4 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki soku z cytryny
1 -2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
1/2 – 1 łyżeczka soli
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki bazyli
Wykonanie:
1. Obrane warzywa ścieramy najdrobniej, jak się da tarką (lub urządzeniem mechanicznym). Podlewamy wodą, sokiem, dusimy do miękkości w garnku z grubym dnem przez ok. 30-40 minut. Doglądamy co jakiś czas, ewentualnie podlewamy wodą lub sokiem.
2. Pod koniec duszenia dodajemy pozostałe składnikami. Blendujemy. Jeżeli sos jest za gęsty podlewamy sokiem lub wodą – albo jednym i drugim.
3. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Możemy pasteryzować.
Zapraszam na facebookową stronę bloga:
A czym zastąpić marchew?
Marchew jest w tym przepadku podstawą. Wszystkie przepisy, które znam na taki „ketchup” ja zawierają. Pozdrawiam
czy można ominąć musztardę?
Cześć Basiu. 🙂 Bez musztardy nie będzie taki ketchupowy, ot pasta pomidorowa z przyprawami. Musztarda też przygeszcza. Znaczy możesz, ale ja nie polecam, jak chcesz mieć smaczny ketchup. Buźka. :*
Dziękuje pięknie za odpowiedz. Niestety nie mogę musztardy 🙂 spróbuje mimo wszystko zrobić z podanych składników ..może coś wykombinuje sama 🙂 Pozdrawiam !:*
Basieńko, będzie dobrze, bo być musi. W wolnej chwili daj znać, jak poszło. Buźka. :*