Gdyby moja koleżanka Magda nie zażyczyła sobie granoli, to bym jej nie zrobił. A gdy jej spróbowałam, to zastanawiam się, dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz. 😀 Granola ma być słodka, chrupiąca i taka też jest – swą słodycz czerpie z natury owoców. Zapraszam Cię do domowej produkcji tego chrupiącego przysmaku, którym możesz wzbogacić jogurty, ciasta… Bazowymi składnikami są płatki, a do tychże dodatki w postaci suszonych owoców i nasion. Czego nie dodasz będzie pysznie. 🙂 W przepisie nie ma żadnego słodzidła, ale bez kłopotu możesz mieszankę dosłodzić np. ksylitolem.
Składniki:
100 g płatków owsianych (drobnych, bezglutenowych)
60 g płatków jaglanych
100 g rodzynek
25 g nasion goi
15 gram płatków kokosowych (czipsów) lub wiórek – tutaj czipsy
6 daktyli – pokrojone na mniejsze kawałki
garść migdałów – płatków i całych
ok. 120 ml soku pomarańczowego lub jabłkowego – tłoczonego
2 białka jajka kurzego
1 łyżka tłuszczu – u mnie oliwa (może być olej kokosowy)
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki granoli umieszczamy w misce.
- Wlewamy sok, mieszamy.
- Dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy. Dokładamy olej – mieszamy.
- Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – cienko rozkładamy.
- Pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze ok. 120-130 stopni lub do chrupkości.
- Przechowujemy w szczelnym słoiku do ok. 2 tyg.
Komentarze: