Początek lata pachnie truskawkami… Budyń tapiokowy kwintesencją i lata, i truskawek jest. Deser, który proponuje, powala zmysły. Jest obłędny. Smaki wspaniale się w nim komponują. Truskawki przełamane odrobiną cytryny, tapioka wanilią. Nic, tylko jeść i mruczeć- co właśnie robię, tworząc ten wpis. 🙂 W trakcie robienia próbujmy, dosmaczajmy po swojemu-szczególnie mam na myśli ksylitol.
Budyń.
Składniki:
400 ml mleka roślinnego- tu migdałowe + 2 łyżek
60 ml kulek/perełek tapioki- małe
1 łyżeczka esencji waniliowej, można zastąpić laską wanilii
2 łyżki ksylitolu
1 żółtko- opcjonalnie
1 łyżeczka masła klarowanego – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Mleko nastawiamy w naczyniu z grubym dnem na średni ogień (jeżeli używamy laski wanilii, to wrzucamy ją teraz), wsypujemy tapiokę.Mieszamy. Po chwili zacznie nam gęstnieć, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy przez ok. 20 minut. Często mieszajmy, żeby nie przypalić.
2. Gdy już budyń będzie gotowy- kuleczki tapiokowe staną się przeźroczyste- dodajemy ksylitol, esencje waniliową, masło, rozbełtane żółtko w 2 łyżkach mleka. Energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe.
3. W przygotowanych pucharkach wykładamy truskawki, na to budyń i znów truskawki. Można jeść na ciepło i na zimno.
Truskawki.
Składniki:
300 g truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ksylitolu
Wykonanie.
Wszystkie składniki zmieszać, truskawki zmiażdżyć widelcem lub użyć rozdrabniacza, blendera.
pycha! zrobiłam dokładnie wg przepisu i nareszcie wyszedł mi dobry deser z tapioki!
muszę tylko następnym razem podwoić porcję;)
Jestem zachwycona! Starszak po zjedzeniu zadeklarował chęć przystąpienia do 3xbez 🙂
😀 Najlepszy komplement świata! 😀 Zgarniaj starszaka na lepszą stronę mocy, póki chce. 😉 Całuję Was ciepło. :*
Pewnie pyszne ,tylko nie wiem czy ja to potrafię.pozdrawiam!
Jak ja to potrafię, to każdy to zrobi. Uwierz mi. 🙂 Nie lubię ceregielić się w kuchni… Buzki. :*
pycha:)
Magdaleno,zgadzam się w zupełności.:) Buziaki. :*