Deser, na który Cię zapraszam zrobisz szybko i bez kłopotu. Jest niezawodny. Możesz użyć dowolnych owoców – świeżych, mrożonych. Inspiracją do jego powstania była typowo brytyjska potrawa/ pudding zwany Flummery. Wariacji na nią mam sporo. To jedna z nich.
Mus:
Ok. 1/4 części z 200 g truskawek lub 1 jabłko
1/2 banana
Wykonanie:
Owoce podprażyć w rondlu. W razie potrzeby podlać ok. łyżką wody. Zblendować. Opcjonalnie dosłodzić ksylitolem. Rozłożyć do pucharków – po 2,3 łyżek.
200 g truskawek – mrożonych lub w sezonie świeżych – rozmrożonych i zblendowanych na mus
5 łyżek ksylitolu lub więcej – zawsze próbujmy jedzenie
500 ml wody
2 łyżek żelatyny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej, mąki kukurydzianej lub skrobi z tapioki
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie – tyle wody, aby swobodnie ją rozpuścić.
2. 500 ml wody zagotowujemy wraz z rozpuszczoną w niej wodą i ksylitolem.
3. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę. Odstawiamy do schłodzenia.
4. Gdy jest zimne dodajemy 3/4 zblendowanych truskawek, sok z cytryny.
5. Gdy zaczyna nam się ścinać galaretka zaczynamy trzepaczką ubijać ją na pianę.
6. Na dno pucharków wykładamy mus truskawkowo – bananowy – po 2, 3 łyżek lub ile chcemy, a na to ubitą piankę.
7. Umieszczamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Rady/uwagi:
- deser przed podaniem można udekorować konfiturą lub owocami; można polać sokiem.
- soku można dodać do galaretki w celu uzyskania intensywności koloru;
- u mnie mus jest jabłkowo- bananowy, bo użyte truskawki pochodziły z obiadu i na mus już zabrakło;
- warstwę musu można pominąć i zrobić samą piankę.
Komentarze: