Uwielbiam te spring rollsy. Połączenie ryżu klejącego, mango, mleczka kokosowego i mięty jest idealne. Powstaje coś tak pysznego, a zarazem prostego, że ciężko opisać. Zrozumiesz, jak spróbujesz.

Sajgonki są poręczne. Idealnie sprawdzają się jako przekąska w pracy lub na imprezie – nie tylko te z owocami.

Składniki (ok. 13 sztuk):

Papier ryżowy mały lub duży przecięty na pół (o ile są to arkusze w kształcie kwadratu)

100 g ryżu kleistego – użyłam do sushi

1 mango

80 ml mleka kokosowego

3 łyżeczki ksylitolu

Pół plasterka limonki – sok

Szczypta soli

Liście mięty

Wykonanie:

1. Ryż moczymy przez ok. 1 godzinę. Płuczemy do czystości wody, odsączamy, gotujemy. Kliknij, jeżeli chcesz poznać sposób na idealnie ugotowany ryż <klik>

2. Po ugotowaniu wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy ksylitol, sól, sok z limonki. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.

3. Mango kroimy na plastry.

4. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie kilka sekund.

5. Na środku papieru układamy liście mięty, mango, ryż uformowany w niewielki Zwijamy.

6. Odstawiamy na ok. 10 minut. Jemy zanurzając roladki w mleczku kokosowym.

Sos kokosowy:

60 ml mleczka kokosowego

1 łyżeczka ksylitolu

Szczypta cynamonu

Wykonanie:

1. Mleczko mieszamy dokładnie z ksylitolem. Po wierzchu posypujemy cynamonem.

Rady/uwagi:

  • sajgonki przechowujemy w pojemniku, w lodówce – ciasto ryżowe w temperaturze pokojowej twardnieje z czasem.
Komentarze:
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
4 lat temu

Świetny pomysł, na pewno wykorzystam go do pracy do pudełka. Dziękuję.

Arek
Arek
4 lat temu

No i się zaśliniłem?