Uwielbiam te spring rollsy. Połączenie ryżu klejącego, mango, mleczka kokosowego i mięty jest idealne. Powstaje coś tak pysznego, a zarazem prostego, że ciężko opisać. Zrozumiesz, jak spróbujesz.
Sajgonki są poręczne. Idealnie sprawdzają się jako przekąska w pracy lub na imprezie – nie tylko te z owocami.
Składniki (ok. 13 sztuk):
Papier ryżowy mały lub duży przecięty na pół (o ile są to arkusze w kształcie kwadratu)
100 g ryżu kleistego – użyłam do sushi
1 mango
80 ml mleka kokosowego
3 łyżeczki ksylitolu
Pół plasterka limonki – sok
Szczypta soli
Liście mięty
Wykonanie:
1. Ryż moczymy przez ok. 1 godzinę. Płuczemy do czystości wody, odsączamy, gotujemy. Kliknij, jeżeli chcesz poznać sposób na idealnie ugotowany ryż <klik>
2. Po ugotowaniu wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy ksylitol, sól, sok z limonki. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
3. Mango kroimy na plastry.
4. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie kilka sekund.
5. Na środku papieru układamy liście mięty, mango, ryż uformowany w niewielki Zwijamy.
6. Odstawiamy na ok. 10 minut. Jemy zanurzając roladki w mleczku kokosowym.
Sos kokosowy:
60 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka ksylitolu
Szczypta cynamonu
Wykonanie:
1. Mleczko mieszamy dokładnie z ksylitolem. Po wierzchu posypujemy cynamonem.
Rady/uwagi:
- sajgonki przechowujemy w pojemniku, w lodówce – ciasto ryżowe w temperaturze pokojowej twardnieje z czasem.
No i się zaśliniłem?
Arek, poczekaj, aż zrobisz. Bo zrobisz? 🙂 To jest tak proste, a takie dobre… Jem do zamruczenia. 😀 Buziaki. :*
Świetny pomysł, na pewno wykorzystam go do pracy do pudełka. Dziękuję.
Monika, cieszę się niezmiernie, że chcesz przepis wypróbować. Mam nadzieję, że sajgonki Ci posmakują. Ja je uwielbiam. Ściskam. :*