Kochamy sorbety! Pyszne, zdrowe orzeźwienie. Miłość naszą do nich podkręca fakt, że bardzo szybko się je robi. Dzisiaj zrobimy klasykę gatunku. Pyszny sorbet z dojrzałego mango. W kolejce do spisanie czekają sorbety orzechowe, truskawkowe, jabłkowe, cytrynowe i kilka innych. Myślę, że będziemy mieli co sorbetowo konsumować. 😀
Składniki (ok. 6-8 sztuk w klasycznej foremce do lodów):
2 dojrzałe mango – obrane, pokrojone
Ok. 100 -150 ml wody
1-2 (lub do swojego smaku)łyżki ksylitolu lub innego słodzidła np. syrop z daktyli – opcjonalnie, bo może sama słodycz mango wystarczy
3 łyżek soku z cytryny lub limonki – opcjonalnie
2 liście cytryny – opcjonalnie (lepiej wcześniej spróbować czy nam takie połączenie smakuje – u mnie jedna córka lubi a druga nie)
Szczypta soli
Wykonanie:
1. Wodę ze słodzidłem zagotowujemy – studzimy.
1. Wszystkie składniki blendujemy (jeżeli robimy pierwszy raz i dodajemy np. sok z cytryny, to róbmy to stopniowo, próbując). Masę umieszczamy w foremkach lub jednej zbiorczej formie.
2. Wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.
3. Gotowe wyjmujemy z foremki ogrzewając ją chwile w dłoniach lub zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie.
Rady/uwagi:
- możemy użyć więcej wody, niż ilość podana w przepisie – próbujmy, jakie proporcje nam smakują; możemy również nie dodawać wody wcale. Kierujmy się smakiem!
- dodając sok z cytryny czy limonki próbujmy smaku; ogólnie cytryna/limonka robi bardzo dobrze sorbetom;
- może do znudzenia w przepisach pisze o tym próbowaniu, ale jesteśmy inny, mamy różne smaki. W gotowaniu kierujmy się swoimi zmysłami, a przepisy niech będą dla nas drogowskazem.
Super przepis! Musze koniecznie wyprobowac! Bardzo bym prosila juz, juz, te obiecane przepisy na sorbet truskawkowy i czeresniowy. U nas +31 i czeresnia juz prawie konczy sezon! Dziekuje Ago, goraco pozdrawiam!