Wczoraj kupiłam truskawki, miały być na placek, ale za bardzo nam posmakowały… : Na ryż z truskawkami starczyło. 😀
Dzisiaj pół dnia spędziliśmy na działce. To mój azyl, szczególnie w tym roku…
Ale do rzeczy. 😉 Podrzucam Ci mój sposób na truskawki ze „śmietaną”. Są naprawdę bardzo smaczne – przynajmniej my zajadamy się nimi z wielkim smakiem i zapałem. 😀
Ryż ugotowałam z lekko orientalnym posmakiem, bo tak lubimy, ale jest to tzw. opcja. Gotuj tak, jak lubisz najbardziej.
Składniki (ok. 2 porcje):
ok. 200 ml ryżu
ok. 4 ziarenek kardamonu
szczypta kurkumy
szczypta cynamonu
„Śmietanka” truskawkowa:
ok. 100 ml wody
ok. 15 truskawek
ok. 60 g orzechów nerkowca
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny – nie pomijaj, świetnie podkręca smak „śmietany”
słodzidło – według uznania i smaku
Wykonanie:
- Ryż, wraz z przyprawami, ugotuj według tego sposobu <klik>.
- Orzechy z nerkowca namocz w gorącej wodzie przez ok. 30 minut, zblenduj w rozdrabniaczu – blender nie sprawdza się tutaj. Ja używam urządzenia wielofunkcyjnego od Boscha.
- W trakcie rozdrabniania dorzuć ok. 10 truskawek, sok z limonki/cytryny, słodzidło.
- Otrzymasz kremowy sos truskawkowy, w którym teraz rozgnieciesz pozostałą cześć truskawek. Jeżeli lubisz gładki sos, to wszystkie owoce rozdrobnij w rozdrabniaczu.
Komentarze: