Desery bez pieczenia, Ryż

Ryż z truskawkami – wegański, bezglutenowy

Wczoraj kupiłam truskawki, miały być na placek, ale za bardzo nam posmakowały… : Na ryż z truskawkami starczyło. 😀

Dzisiaj pół dnia spędziliśmy na działce. To mój azyl, szczególnie w tym roku…

Ale do rzeczy. 😉 Podrzucam Ci mój sposób na truskawki ze “śmietaną”. Są naprawdę bardzo smaczne – przynajmniej my zajadamy się nimi z wielkim smakiem i zapałem. 😀

Ryż ugotowałam z lekko orientalnym posmakiem, bo tak lubimy, ale jest to tzw. opcja. Gotuj tak, jak lubisz najbardziej.

Składniki (ok. 2 porcje):

ok. 200 ml ryżu

ok. 4 ziarenek kardamonu

szczypta kurkumy

szczypta cynamonu

“Śmietanka” truskawkowa:

ok. 100 ml wody

ok. 15 truskawek

ok. 60 g orzechów nerkowca

1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny – nie pomijaj, świetnie podkręca smak “śmietany”

słodzidło – według uznania i smaku

Wykonanie:

Ryż idealny – jeżeli chcę sypkiego, to zawsze gotuję poniższą metodą.
  1. Ryż, wraz z przyprawami, ugotuj według tego sposobu <klik>.
  2. Orzechy z nerkowca namocz w gorącej wodzie przez ok. 30 minut, zblenduj w rozdrabniaczu – blender nie sprawdza się tutaj. Ja używam urządzenia wielofunkcyjnego od Boscha.
  3. W trakcie rozdrabniania dorzuć ok. 10 truskawek, sok z limonki/cytryny, słodzidło.
  4. Otrzymasz kremowy sos truskawkowy, w którym teraz rozgnieciesz pozostałą cześć truskawek. Jeżeli lubisz gładki sos, to wszystkie owoce rozdrobnij w rozdrabniaczu.

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *