Połączenie owoców i czekolady zawsze jest dobre. Zresztą połączenie z niektórymi warzywami też. Chociażby papryczka chili i czekolada… Za taki deser jedna z moich córek dałaby wiele, druga natomiast wiele by dołożyła, żeby ją te delicje ominęły. 😉 De gustibus non est disputandum. 😉 Za winogronowymi szaszłykami obydwie moje dziewczyny przepadają. Również zaliczam się do kółka ich adoracji.

Dzisiaj zrobimy sobie właśnie szaszłyki winogronowe. Potrzebne nam będą winogrona i preferowana czekolada. Jeżeli wykorzystujemy czekoladę z dużą zawartością miazgi kakaowej, to możemy rozrzedzić ją olejem kokosowym lub masłem kakaowym. Wtedy czekolada jest rzadsza, bardziej wydajna.

Desery z wykorzystaniem owoców są smaczne, proste i szybkie w robocie. Zdrowe też. Korzystajmy z dobrodziejstw natury, z jej słodyczy…

Składniki (ok. 4 szaszłyki):

Winogrona – umyte, dobrze osuszone

1/2 tabliczki preferowanej czekolady

Wykałaczki

Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

2. Winogrona nadziewamy na wykałaczkę, oblewamy czekoladą.

3. Umieszczamy na kilka minut w zamrażalce lub na trochę dłużej w lodówce.

Komentarze: