Kocham domowy budyń. Odkąd pierwszy raz zrobiłam taki, już nigdy nie sięgnęłam po jego sklepową wersję. Zapraszam do wypróbowania przepisu na deser jak u babci 🙂 – główne proporcje budyniowe napotkałam w jednej ze starych książek kucharskich, niestety nie pamiętam jej autora.
2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowego)
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka masła klarowanego
1/3 łyżeczki esencji waniliowej
1 banan
Wykonanie:
Połowę mleka wraz z masłem doprowadzić do zagotowania. W drugiej jego części rozmieszać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, esencje. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dolać przygotowaną masę i ponownie doprowadzić, na wolnym ogniu, stale mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżonego widelcem banana, wymieszać. Przelać w mniejsze naczynia, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać ulubionymi orzechami czy plastrami bananów, które musimy skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Zapraszam na Facebook-owy profil bloga:
I jak sadzisz zamiast ksylitolu moge dac syrop z daktyli?
Aga jak dodac te zelatyne? buziole Paula
Siema Paula! W budyniu nie ma żelatyny. Syrop daktylowy zmieni z lekka smak (może z lekka kolor też?), nie będzie taki czysto bananowy, ale jak Wam nie przeszkadza, to czemu nie. Osobiście nie wypróbowywałam, więc nie za wiele mam do powiedzenia.
A co zrobic zeby był bardziej gesty, zeby ciasto nim przełozyc?
Aga, musisz dać żelatyny. Wtedy się przegęści pod masę. Pozdrawiam. :*
Co można zamiast
MąKi zIemniaczaNej?
Monika, można dodać innej skrobi – np. z tapioki, tylko z łyżeczkę więcej.
da się bez tego żółtka?
Asiu, pewnie, ze wyjdzie. Będzie mniej aksamitne ale i mniej kaloryczne. 😉
??
PRÓBOWAŁAŚ TAk może tyko zamiast ksylitolu użyć miodu?
Milena, z miodem nie próbowałam, ale jak już to trzeba by go było dodawać w chwili, kiedy budyń miałby nie więcej niż 40 stopni-żeby nam sie nie zamienił na bezwartościowy, zwykły cukier. Pozdrawiam.