Kocham domowy budyń. Odkąd pierwszy raz zrobiłam taki, już nigdy nie sięgnęłam po jego sklepową wersję. Zapraszam do wypróbowania przepisu na deser jak u babci 🙂 – główne proporcje budyniowe napotkałam w jednej ze starych książek kucharskich, niestety nie pamiętam jej autora. 


Składniki:

2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowego)

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka masła klarowanego

1/3 łyżeczki esencji waniliowej

1 banan

Wykonanie:

Połowę mleka wraz z masłem doprowadzić do zagotowania. W drugiej jego części rozmieszać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, esencje. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dolać przygotowaną masę i ponownie doprowadzić, na wolnym ogniu, stale mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać zmiażdżonego widelcem banana, wymieszać. Przelać w mniejsze naczynia, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podawać ulubionymi orzechami czy plastrami bananów, które musimy skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.

Zapraszam na Facebook-owy profil bloga:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
6 lat temu

PRÓBOWAŁAŚ TAk może tyko zamiast ksylitolu użyć miodu?

Basia
Basia
6 lat temu

??

asia
6 lat temu

da się bez tego żółtka?

Monika
Monika
5 lat temu

Co można zamiast
MąKi zIemniaczaNej?

aga
aga
5 lat temu

A co zrobic zeby był bardziej gesty, zeby ciasto nim przełozyc?

Paula /misiaczek
Paula /misiaczek
4 lat temu

Aga jak dodac te zelatyne? buziole Paula

Paula /misiaczek
Paula /misiaczek
4 lat temu

I jak sadzisz zamiast ksylitolu moge dac syrop z daktyli?