Składniki:
(Ok. 6 batoników)
80 g orzechów nerkowca
5 łyżek wody różanej (można użyć zwykłej)
1 łyżka ksylitolu
3 daktyle- namoczone, jeżeli suszone, miękkich nie trzeba moczyć.
bakalie, płatki róży itp. do posypania-opcjonalnie
Wykonanie:
1. Orzechy mielimy na mąkę. Podprażamy ją na patelni do momentu, aż zacznie wilgotnieć, lekko się zlepiać.
2. W drugiej patelni zagotowujemy wodę z ksylitolem. Dodajemy roztarte daktyle. Wsypujemy mąkę z nerkowca.
3. Ustawicznie mieszając podgrzewamy masę przez kilka minut, aż zacznie przywierać do łyżki.
4. Wykładamy ją na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy. Wyrównujemy brzegi, nadajemy kształt prostokąta.
5. Możemy posypać ulubionymi bakaliami (pistacje, migdały) czy płatkami róży.
6. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
7. Przechowujemy w lodówce z zamkniętym pojemniku spokojnie do dwóch tygodni.
Rady:
W początkowej fazie mieszania wody z ksylitolem, daktylami, a zmielonymi orzechami może nam się wydawać, że płynu jest za mało-nie dolewajmy go jednak, wszystko się będzie ładnie łączyło podczas podgrzewania, z orzechów wytrąci się tłuszcz.
Uważajmy, żeby nie przypalić masy-najlepiej użyć patelni z powłoka nieprzywierająca.
Myślisz, że można pominąć daktyle lub dodać coś niskoweglowodanowego? Chciałabym zrobić takie Keto krówki z nerkowca.