Prosty, smaczny i szybki deser. Nie przedłużając do receptury zapraszam i do przygotowania również. 🙂
Składniki:
500 ml mleka kokosowego (użyłam domowego)
3 łyżeczki ksylitolu
1 1/2 łyżeczki agaru
1 łyżeczka soku z cytryny
Mus:
125 g borówek
1/3 łyżeczki agaru
1 łyżeczka ksylitolu
9 łyżek wody
Wykonanie:
Warstwa kokosowa.
Agar rozpuścić w kieliszku z odrobiną wody. Mleko kokosowe zagotować, dodać ksylitol, agar, sok z cytryny. Składniki połączyć trzepaczką. Odstawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zaczyna tężeć nakładamy do miseczek, słoiczków czy innych pojemników, wykładamy mus, a na niego znów mleko kokosowe. Ozdabiamy owocami.
Mus.
Borówki umyć, wrzucić do rondla, podlać wodą i rozprażyć owoce (ok 5 minut)- można sobie pomóc widelcem, rozgniatając je. Pod koniec dodać ksylitol i rozpuszczony w wodzie agar.
Agar, bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej -jeżeli jest za gęsty, wystarczy go delikatnie podgrzać. Nie traci przy tym swoich właściwości. Można go zastąpić żelatyną.
Zapraszam na profil na Facebooku:
Komentarze: