Prosty, smaczny i szybki deser. Nie przedłużając do receptury zapraszam i do przygotowania również. 🙂

Składniki:

500 ml mleka kokosowego (użyłam domowego)

3 łyżeczki ksylitolu

1 1/2  łyżeczki agaru

1 łyżeczka soku z cytryny

Mus:

125 g borówek

1/3 łyżeczki agaru

1 łyżeczka ksylitolu

9 łyżek wody

Wykonanie:

Warstwa kokosowa.

Agar rozpuścić w kieliszku z odrobiną wody. Mleko kokosowe zagotować, dodać ksylitol, agar, sok z cytryny.  Składniki połączyć trzepaczką. Odstawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zaczyna tężeć nakładamy do miseczek, słoiczków czy innych pojemników, wykładamy mus, a na niego znów mleko kokosowe. Ozdabiamy owocami.

Mus.

Borówki umyć, wrzucić do rondla, podlać wodą i rozprażyć owoce (ok 5 minut)- można sobie pomóc widelcem, rozgniatając je. Pod koniec dodać ksylitol i rozpuszczony w wodzie agar.

Rady:

Agar, bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej -jeżeli jest za gęsty, wystarczy go delikatnie podgrzać. Nie traci przy tym swoich właściwości. Można go zastąpić żelatyną.

Zapraszam na profil na Facebooku:

img_0157-13.jpg

Komentarze: