Budyń z mąki ryżowej, to pyszny i prosty deser. Do jego wykonania potrzebujemy tylko mąki ryżowej (domowej lub sklepowej), mleka roślinnego, przypraw, bakalii. W teksturze przypomina mi trochę kasze manną. Dodatek cynamonu, wody pomarańczowej i kardamonu sprawia, że zyskuje orientalną nutę. Kardamon należy, zaraz po szafranie i wanilii, do najdroższych przypraw świata. Olejki eteryczne w nim zawarte (olejek cyneolowy, limonenowy i terpenowy) łączą w sobie nuty eukaliptusa, ziela angielskiego, kamfory, pieprzu, goździków i sasafrasu. Każdy strączek zawiera dwadzieścia pięć maleńkich ziarenek. Kardamon jest istotnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych  takich, jak jemeńska pasta zhoug, indyjskie curry, syryjskie, tureckie i irańskie baharat czy malajskie masale. Na Bliskim Wschodzie te aromatyczne nasionka są często dodawane do kawy, budyniu czy placków. W Libanie do codziennej kawy dodaje się też parę kropli soku z kwiatów pomarańczy. * Kardamon doskonale łączy się z tym aromatem, którego nie zabrakło i u mnie.

Składniki ( 2 – 3 porcje):

400 ml mleka roślinnego – tu kokosowe

45 g mąki ryżowej

6 ziaren kardamonu

2 łyżek rodzynek – opłukane, namoczone przez 10 minut w ciepłej wodzie

1,5 – 2 łyżek ksylitolu

2 łyżeczek karobu opcjonalnie kakao lub karobu i kakao

1 łyżeczka wody pomarańczowej – opcjonalnie

1/3 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie

Orzechy, migdały – do posypania


Wykonanie:

1. Mleko wraz z mąką, zmiażdżonymi ziarnami kardamonu, rodzynkami podgrzewamy mieszając, do zagotowania. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Próbujemy, ewentualnie dosładzamy.

2. Przekładamy do pucharków, posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Rady:

  • rodzynki mają tendencję do opadania podczas gotowania na dno naczynia, więc mieszajmy budyń dość często, aby się nie przypalił
  • jeżeli budyń jest zbyt gęsty, to dolejmy więcej mleka lub wody
  • wodę pomarańczową można kupić za ok. 10 zł (ok. 250 ml) w sklepach orientalnych, w internecie, w sklepach ze zdrowym jedzeniem.  Woda doskonale sprawdza się również w pielęgnacji skóry jako tonik, woda odświeżająca w sprayu  czy baza do rozrabiania maseczek.


*Gary Paul Nabhan: Kurkuma, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna. 2016

Komentarze:
4 komentarze
  1. Daria 26 czerwca, 2018 at 08:57 - Reply

    Zajadam się 🙂 Takie proste, a takie dobre!

    • Aga Bednarska 26 czerwca, 2018 at 18:15 - Reply

      Daria, prostota zawsze się jakoś obroni. Bardzo się ciesze, że Ci deser podszedł. 😀 Dawno go nie robiłąm i chyba tez sobie go zmajstruje na zachciankę. 😀 Ściskam Cię. Dziękuję że zechciałaś podzielić się swoją opinią. :*

  2. Zuza 6 listopada, 2017 at 16:54 - Reply

    same smakowitości 🙂 aż mi pachnie…. 🙂

    • Agnieszka Bednarska 6 listopada, 2017 at 17:47 - Reply

      Dziękuję. Zapraszam do wspólnego gotowania. 🙂 Pozdrawiam. :*