Babeczki robi się bardzo szybko i bardzo prosto. Potrzebne są nam tak naprawdę tylko orzechy lub nasiona i czekolada. Z nasion słonecznika zrobimy pyszne nadzienie chałwowe, z migdałów marcepanowe, a chociażby z orzechów ziemnych fistaszkowe.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Czekolada
2 tabliczki kupnej lub domowej z podwójnej porcji
Nadzienie:
60 g. orzechów lub nasion (np. słonecznik)- na zdjęciu nadzienie z fistaszkami.
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka słodzidła-do wyboru: miodu, ksylitolu (zmielonego na puder), szczypty stewii.
Szczypta soli
Papilotki – małe, o średnicy 35 mm.
Wykonanie:
1. Orzechy/nasiona podprażamy na patelni. Studzimy i blenderujemy do konsystencji gęstego masła-ma być rozdrobnione, plastyczne. Dodajemy słodzidło, olej, sól, mieszamy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Napełniamy papilotki częścią czekolady, robimy dno. Czekamy, aż zacznie zastygać, umieszczamy zdobiony z masy orzechowej krążek. Zalewamy czekoladą.
4. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.
Zapraszam na Facebooka:
Mniam, mniam! Robie na walentynki! ?❤??
🙂 Mam nadzieje, ze posmakują. Pozdrawiam. 🙂