Figa jest ciekawym owocem, a właściwie to nawet nie owocem. Tak naprawdę to dno kwiatowe, które zawiera w sobie sporą ilość drobniutkich kwiatów. Kwiatostan nigdy nie widzi światła dziennego, do zapylania dochodzi wewnątrz kwiatowej sakiewki, również wewnątrz wydawane są nasiona.

Warto włączyć figi do swojego pożywienia. Szczególnie te suszone. W 100 g suszu znajduje się prawie tyle wapnia, co w szklance mleka. Ze wszystkich suszonych owoców są najlepszym źródłem błonnika. Zawierają również sporą ilość potasu, magnezu.

Zapraszam Cię na niezwykłe doznania smakowe. Figi w czekoladzie są obłędnie pysznym deserem, który bardzo prosto i szybko się wykonuje. Cudowna słodycz przełamana gorzką czekoladą. Mam nadzieję, że się na nie skusisz. Zachwyt gwarantowany! Jest to również świetna propozycja do przyjęcia gości. Zaskakuje i robi wrażenie pomysłem.

Składniki:

10 fig – suszonych

1 łyżeczka wody różanej – opcjonalnie ale namawiam do użycia, warto

1 czekolada gorzka 70 % lub wedle preferencji

kilka orzechów włoskich

Wykonie:

1. Figi zalewamy wodą, dodajemy wodę różaną i odstawiamy do lodówki na noc lub na ok. 10-12 godzin.

2. Odsączamy owoce na sitku, wykładamy na papierowy ręcznik i dokładnie osuszamy.

3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zanurzamy w niej figi, odsączamy na widelcu z jej nadmiaru, układamy na papierze do pieczenia.

4. Na każdą figę układamy kawałek orzecha włoskiego.

Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
grash
grash
4 lat temu

Czy figi dajemy świeże, całe, bez obierania ?

Lucy
Lucy
2 lat temu

Jakiej wody różanej używasz?

Justyna
Justyna
5 miesięcy temu

Gdzie kupujesz wodę różaną – poza internetem?