Boże Narodzenie kojarzy mi się z rodzinnym spotkaniem celebrowanym smacznym jedzeniem. Świąteczne smakołyki poskreślają wyjątkowość tego czasu. Orzechowe czekoladki obok pierniczków norymberskich, to długo wyczekiwane zimowe delicje. Są doskonałe! Czekoladki, zawinięte w papierki, mogą zawisnąć na choince ku radości dzieci i dorosłych.

Składniki (ok. 20 sztuk):

250 g orzechów włoskich

2 łyżki dżemu morelowego – na blogu łyżki są zawsze płaskie

1-1,5 – łyżki ksylitolu – zmielony na puder

1 łyżeczka rumu – wersja dla dorosłych

1 łyżka soku pomarańczowego

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Polewa:

1 tabliczka preferowanej gorzkiej czekolady

1 łyżka masła kakaowego nierafinowanego – opcjonalnie (ja dodaje do rozrzedzenia czekolady)

Lub

Czekolada domowa z tego przepisu <klik>

Wykonanie:

1. Orzechy mielimy, dodajemy wszystkie składniki, mięsimy do uzyskania lepkiej, zwartej masy. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

2. Z masy formujemy prostokątne kształty cukierków.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej prostokąty orzechowe, wyciągamy widelcem strząsając nadmiar polewy.

3. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce – składniki muszą sobą przejść i stężeć.

Rady/uwagi:

  • orzechy przed użyciem próbujmy, żeby nie użyć zjełczałych; najlepiej kupować je na bazarkach i przed kupieniem próbować;
  • zamiast ksylitolu można dodać kilka daktyli jednak wpłynie to już na lekko inny smak, nie, że gorszy, tylko inny;
  • jeżeli czekolada po rozpuszczeniu jest płynna, to dodatek masła kakaowego jest zbyteczny.
Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mariola
Mariola
4 lat temu

Hej. Jakaś inna opcja dla dżemu? Dziękuje.

J.
J.
3 lat temu

W jaki sposób są mielone orzechy?

Natka
Natka
2 lat temu

Czy z innych orzechów – np. migdałów też wyjdzie ??