Uwielbiam kuchnię Bliskiego Wschodu za jej smaki, zapachy, kulturę sięgającą tysiące lat. Dzisiejszy wpis poświęcony będzie tradycyjnym perskim ciasteczkom. Słodkie, orzechowe, z nutą kardamonu i róży.  Czy można chcieć czegoś więcej? 🙂


Składniki:

ok. 20 sztuk

200 g orzechów włoskich (plus parę na ozdobę)

4 żółtka

50 g ksylitolu zmielonego na puder

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka roztartych jadalnych płatków róż lub 1 łyżka wody różanej

4 nasiona kardamonu- rozgniecione

Wykonanie:

1. Orzechy mielimy na grubą mąkę.


2. Żółtka ucieramy z ksylitolem do białości.

3. Dodajemy do żółtek orzechy wraz z pozostałymi składnikami. Mieszamy drewnianą łyżką.

4. Łyżką lub wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe, spłaszczone ciasteczka. Ozdabiamy kawałkiem orzecha. Układamy, w odstępach na wyłożonej pergaminie blasze.

5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150 stopni, a potem studzimy na kratce.

Rady:

W oryginalnej recepturze cukru jest 100 g, można go zwiększyć- dla nas byłoby to za słodkie.

Zapraszam na fan page:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
One Comment
  1. Ania 19 października, 2021 at 06:12 - Reply

    Czy cos zamiast róży nadaje się ??