Jeżeli szukasz smacznych i niezawodnych pierników bez jajek, nabiału, glutenu i cukru, to jesteś w słusznym miejscu. Pomimo tylu ograniczeń ciastka smakują iście piernikowo. Są pyszne! Duża w tym zasługa powideł śliwkowych i przypraw. Pierniczki świetnie się przechowują. Nie są twarde, więc nie trzeba ich robić wcześniej.
100 g migdałów – u mnie płatki – zmielonych na mąkę
30 g mąki ryżowej
40 g skrobi ziemniaczanej
40 g powideł śliwkowych
30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – temperatura pokojowa
4 łyżki wody
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego – zdrowszy i smaczniejszy
1/2 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
1/3 startej gałki muszkatołowej – może być już zmielona
3 goździki – zmielone/utłuczone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa: 1/2 rozpuszczonej gorzkiej czekolady plus migdały, biały mak.
1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy tłuszcz, powidła mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, a najlepiej na 1 godzinę.
2. Ciasto podsypujemy obficie mąką ziemniaczaną wałkujemy, wykrawamy ciastka. Pieczmy w 180 stopniach około 15 minut, ale czas jest szacunkowy pod mój piekarnik. Doglądajmy ich i jak tylko poczujemy zapach, to wyjmujmy.
3. Ciastka studzimy polewamy lukrem lub polewą. Ozdabiamy według własnych upodobań.
Rady:
- nie pomijajmy przypraw, jeżeli zależny nam na piernikowym smaku,każda jedna jest tu istotna;
- ciasto w lodówce nabiera zwartej konsystencji, więc nie przejmujmy się jego początkowym wyglądem – będzie można go wałkować.
Nie możemy migdałów (orzechów też nie) – czyms można zastąpić? Ziemniaków też nie ale mamę ziemniaczaną sprobowalabym może skrobia z manioku?
Cześć. Poszłabym w kierunku kukurydzianej, gryczanej, ale trzeba ten przepis pod to przerobić – dałabym trochę więcej powideł np. Może być potrzeba większej ilości tłuszczu czy wody. Pozdrawiam.
:/ to nas nie urządza niestety. Na kukurydzę, gryke, jaglana mamy szlaban z powodu nietolerancji. Zostaje nam tylko anarantus, tapioki, kasztan, ryż i topinambur… Ale pokombinuje w mniejszych porcjach, może coś się uda 🙂
Daj kasztanowej. Ona dobrze robi w ciastkach, zamiast ziemniaczanej tapioka i będzie tip top. Pozdrawiam.
Świetna wersja pierniczków 🙂
Magda, dziękuje Ci bardzo. Mam nadzieję, że się skusisz. Ściskam. :*
Ciasto aż tak łatwo się nie wałkuje i niestety moja prawie 3 letnia Córka miała problem z wyciągnieciem wyciętych pierniczków ( w innym przepisie było to łatwiejsze) ale smak upieczonych jest wspaniały 🙂 Robiłam już 2 razy (musiałam bo mąż prawie sam wszystkie zjadł hehe ) i za drugim razem dałam mniej wody
Dziękuje za przepis 🙂
Cześć! Kasiu, można trzymać ciasto dłużej w lodówce (zamiast godziny to dwie np), wtedy jest bardziej zwarte i lepsze do wykrawania. I mocno podsypywać skrobia ziemniaczaną. Dziękuje Ci za Twój czas i komentarz. Bardzo się cieszę, że ciacha Wam podeszły. Wczoraj jadłam 5 -dniowe i były bardzo smaczne. Jak pierniczki. Ściskam Was mocno. :*
Genialne! Robię drugą porcję 🙂
Ja dodaję suszone morele.
Pozdrawiam!
Ja nie wałkuję robię płaskie kulki 🙂
Siema Basiu! Uszczęśliwiłaś mnie bardzo swoim wpisem. Dziękuję za dobre słowa… Sciskam. :*
Uwielbiam Twoje przepisy, bo są bardzo dokładne i pewnie dlatego zawsze mi wychodzą. Brakuje mi tylko na Twojej stronie ikonki DRUKUJ 🙂 Pozdrawiam
Aniu, bardzo się cieszę. Staram się dawać przepisy, które są dobrze przetestowane. Nie może być żadnego w nich przypadku. 😉 A dokładność, to drugie – w bezglutenowym gotowaniu często kilka gram robi różnicę… Dziękuje za sugestię. Sama nie umiem tego zrobić, ale jak tylko będę miała możliwość, to o drukowaniu będę pamiętała. Pozdrawiam.
Aga, czy da się powidła zastąpić czymś? Może dżem morelowy?
Kasiu, będzie idealnie… Daj morelowy. Pozdrawiam. :*
Gdybym chciała dodać miód zamiast ksylitolu to ile najlepiej? Pierniczki chcę zrobić z myślą o moim dwuletnim celiaku a na ksylitol jeszcze za wcześnie. I jeszcze pytanie odnośnie przypraw. Mam gotową mieszankę z dobrym składem i zastanawiam się ile jej dodać by nie przedobrzyć.
Agnieszka, ciężko mi takie rzeczy pisać bez wypróbowania przepisu – w teorii wszytko wygląda dobrze, przy robocie to już różnie. 😉 1 łyżka czubata miodu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika – od tego bym wyszła i przed pieczeniem skubnęłabym trochę ciasta i go spróbowała na słodkość.
Witam,
Czy mozna czymś zastąpić mąkę ryżową- akurat jej nie mogę?:-(
Cześć! Najbardziej neutralna z sorgo, można też np. owsianą. Pozdrawiam
Czyli mąki migdałowej 100 g, tak? I co zamiast ksylitolu? Mogę zamienić na tyle samo syropu klonowego lub z daktyli?
A czym mozna zastapic migdaly?
Można próbować innymi mąkami orzechowymi, ale sceptycznie do tego podchodzę. W przepisach bezglutenowych bezjajecznych bez wypróbowania nie jestem w stanie bez prób zagwarantować sukcesu.
A czy mozna wogole zrezygnowac z maki ryzowej na rzecz migdalowej?
Ciasto może być za mokre bez ryżowej lub innej tego typu np. kukurydzianej, sorgo.
Hejka….mam pytanie czy to 40 g skrobi ziemniaczanej jest do ciasta czy do podsypywania….czy do podsypywania dodatkowo?
Hej. Czym mogę zastąpić ksylitol? Czy np daktylami może być? Nie mam pomysłu na pierniczki dla roczniaka?
Najlepsze pierniczki jakie jadłam.Od jakiegoś czasu są na stałe w naszych wypiekach.Smakują jak te najlepsze rodem z Ameryki.Jeszcze lepsze po kilku dniach nabierają mocy:)Agnieszka gratuluje przepisu.Ja mam do nich słabość.Proste w przygotowaniu a takie pyszne.:)
Wykroiłam je za cienko, ale i tak wyszły pysznie! <3