Jeżeli szukasz smacznych i niezawodnych pierników bez jajek, nabiału, glutenu i cukru, to jesteś w słusznym miejscu. Pomimo tylu ograniczeń ciastka smakują iście piernikowo. Są pyszne! Duża w tym zasługa powideł śliwkowych i przypraw. Pierniczki świetnie się przechowują. Nie są twarde, więc nie trzeba ich robić wcześniej.


Składniki (20 sztuk):

100 g migdałów – u mnie płatki – zmielonych na mąkę

30 g mąki ryżowej

40 g skrobi ziemniaczanej

40 g powideł śliwkowych

30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – temperatura pokojowa

4 łyżki wody

2 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego – zdrowszy i smaczniejszy

1/2 łyżeczka mielonego suszonego imbiru

1/3 startej gałki muszkatołowej – może być już zmielona

3 goździki – zmielone/utłuczone

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa: 1/2 rozpuszczonej gorzkiej czekolady plus migdały, biały mak.


Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy tłuszcz, powidła mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, a najlepiej na 1 godzinę.

2. Ciasto podsypujemy obficie mąką ziemniaczaną wałkujemy, wykrawamy ciastka. Pieczmy w 180 stopniach około 15 minut, ale czas jest szacunkowy pod mój piekarnik. Doglądajmy ich i jak tylko poczujemy zapach, to wyjmujmy.

3. Ciastka studzimy polewamy lukrem lub polewą. Ozdabiamy według własnych upodobań.

Rady:

  • nie pomijajmy przypraw, jeżeli zależny nam na piernikowym smaku,każda jedna jest tu istotna;
  • ciasto w lodówce nabiera zwartej konsystencji, więc nie przejmujmy się jego początkowym wyglądem – będzie można go wałkować.

Komentarze:
guest
28 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mama Adama
Mama Adama
5 lat temu

Nie możemy migdałów (orzechów też nie) – czyms można zastąpić? Ziemniaków też nie ale mamę ziemniaczaną sprobowalabym może skrobia z manioku?

Mama Adama
Mama Adama
Reply to  Agnieszka Bednarska
5 lat temu

:/ to nas nie urządza niestety. Na kukurydzę, gryke, jaglana mamy szlaban z powodu nietolerancji. Zostaje nam tylko anarantus, tapioki, kasztan, ryż i topinambur… Ale pokombinuje w mniejszych porcjach, może coś się uda 🙂

Magdalena
5 lat temu

Świetna wersja pierniczków 🙂

Kasia
Kasia
5 lat temu

Ciasto aż tak łatwo się nie wałkuje i niestety moja prawie 3 letnia Córka miała problem z wyciągnieciem wyciętych pierniczków ( w innym przepisie było to łatwiejsze) ale smak upieczonych jest wspaniały 🙂 Robiłam już 2 razy (musiałam bo mąż prawie sam wszystkie zjadł hehe ) i za drugim razem dałam mniej wody

Dziękuje za przepis 🙂

Basia
Basia
5 lat temu

Genialne! Robię drugą porcję 🙂
Ja dodaję suszone morele.
Pozdrawiam!

Basia
Basia
Reply to  Basia
5 lat temu

Ja nie wałkuję robię płaskie kulki 🙂

Ania
Ania
5 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy, bo są bardzo dokładne i pewnie dlatego zawsze mi wychodzą. Brakuje mi tylko na Twojej stronie ikonki DRUKUJ 🙂 Pozdrawiam

Kasia
Kasia
5 lat temu

Aga, czy da się powidła zastąpić czymś? Może dżem morelowy?

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Gdybym chciała dodać miód zamiast ksylitolu to ile najlepiej? Pierniczki chcę zrobić z myślą o moim dwuletnim celiaku a na ksylitol jeszcze za wcześnie. I jeszcze pytanie odnośnie przypraw. Mam gotową mieszankę z dobrym składem i zastanawiam się ile jej dodać by nie przedobrzyć.

Imeon
Imeon
3 lat temu

Witam,
Czy mozna czymś zastąpić mąkę ryżową- akurat jej nie mogę?:-(

Justyna
Justyna
3 lat temu

Czyli mąki migdałowej 100 g, tak? I co zamiast ksylitolu? Mogę zamienić na tyle samo syropu klonowego lub z daktyli?

Monika
Monika
2 lat temu

A czym mozna zastapic migdaly?

Monika
Monika
2 lat temu

A czy mozna wogole zrezygnowac z maki ryzowej na rzecz migdalowej?

Magda
Magda
2 lat temu

Hejka….mam pytanie czy to 40 g skrobi ziemniaczanej jest do ciasta czy do podsypywania….czy do podsypywania dodatkowo?

Angela
Angela
2 lat temu

Hej. Czym mogę zastąpić ksylitol? Czy np daktylami może być? Nie mam pomysłu na pierniczki dla roczniaka?

Ewa Marczyńska
Ewa Marczyńska
1 rok temu

Najlepsze pierniczki jakie jadłam.Od jakiegoś czasu są na stałe w naszych wypiekach.Smakują jak te najlepsze rodem z Ameryki.Jeszcze lepsze po kilku dniach nabierają mocy:)Agnieszka gratuluje przepisu.Ja mam do nich słabość.Proste w przygotowaniu a takie pyszne.:)

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Wykroiłam je za cienko, ale i tak wyszły pysznie! <3