Ten deser jest idealny na niespodziewane zachcianki słodkościowe. Niezwykle aromatyczny, słodki, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Prawdziwa rozkosz dla zmysłów…
Składniki:
Ok. 12 suszonych moreli – niesiarkowanych (jeżeli są twarde moczymy w ciepłej wodzie ok. 20 minut)
Ok. 25 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki esencji waniliowej – opcjonalnie
Ok. 60 ml wody
ok. 1 łyżeczka masła klarowanego
Wykonanie:
1. Orzechy siekamy.
2. Morele nacinamy, ale nie przecinamy do końca.
3. W nacieńcie wkładamy orzechy. Układamy niewielkim naczyniu, formie do pieczenia.
4. Wodę mieszamy z ekstraktem waniliowym. Podlewamy nim morele.
5. Na każdą morele wykładamy kawałeczek masła klarowanego.
6. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopnach.
7. Podajemy tuż po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem możemy posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Komentarze: