Włochy goszczą w mojej kuchni praktycznie codziennie uwodząc mnie smakiem, zapachem, wyglądem… Kocham je miłością wielką! Na włoskim talerzu łączy się rozkosz, temperament, radość…Kuchnia włoska, to niezwykle proste a jednocześnie perfekcyjne gotowanie. Z wielką przyjemnością wczytuję się w jej tajniki, podglądam Włochów przy pracy… Podobnie mam z kuchnią francuską, oczywiście ta jest zgoła inna.

Z niezwykłą przyjemnością zapraszam Cię na wspólne upieczenie migdałowych rogalików, które smakują tak, jak wyglądają – perfettamente! Ciasteczka z dnia na dzień smakują lepiej, więc po upieczeniu daj im kilkanaście godzin odpoczynku.

Składniki (ok 15 sztuk):

100 g mielonych migdałów/mąki

50 g płatków migdałowych – do obtoczenia 

30 g dżemu morelowego

30 g ksylitolu lub innego słodzidłą

15 g mąki kukurydzianej lub sorgo (na ryżowej nie robiłam, do sprawdzenia 😉 )

10 g mąki ziemniaczanej lub tapioki

2 pestki moreli gorzkiej (starte)- opcjonalnie

1 jajko

1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy

ok. 50 g czekolady – preferowanej

szczypta soli

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki
  2. Białko ubijamy na błyszcząca chmurkę.
  3. Do suchych składników dokładamy dżem, mieszamy, dokładamy białko, mieszamy do otrzymanie zwartej masy.
  4. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na papierze do pieczenia w wałeczki, które smarujemy rozbitym żółtkiem (czasem żółtko pomijam i jest też smacznie), obtaczamy z płatkach migdałów, formujemy rogaliki.
  5. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut – podaje czas w swoim piekarniku, w Twoim możne być np. krócej. 
  6. Po upieczeniu studzimy, końce moczymy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie.
  7. Umieszczamy na kratce lub na papierze do pieczenia – odstawiamy do zastygnięcia.
  8. Przechowujemy w pojemniku, w chłodnym miejscu.
Komentarze:
8 komentarzy
  1. Paulina 14 kwietnia, 2022 at 09:18 - Reply

    Dzień dobry, a ja mam pytanie czy jakiś inny dżem poza morelowym by się nadał np wiśniowy? Bo nie mam z moreli.

  2. Agnieszka Kołodziejczyk 24 grudnia, 2021 at 07:04 - Reply

    Witam, już je robiłam i z przyjemnością wracam do tego przepisy. Są pyszne!

  3. Reni 13 grudnia, 2020 at 20:04 - Reply

    Ja zamierzam je zrobić jak również inne bezglutenowe i opiszę czy się udały!

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:56 - Reply

      Czekam na recenzję, na odczucia. Buziaki :*

  4. Aga 10 września, 2020 at 16:36 - Reply

    Wyszlo mi tylko 8 szt. malych rogalikow choc zachowalam wszystkie proporcje. Ciasto bylo lepkie, ciezkie do formowania w rogale. Teraz wstawilam do pieca. Ciekawam konsystencji po wyjeciu i ostudzeniu.

    • Aga Bednarska 11 września, 2020 at 04:11 - Reply

      Mi wyszło tyle ile napisłam – kwestia wielkości (u mnie malutkie, cienkie), jak będę miała okzję, zmierze ich długość, ale myślę, że ok. 4 – 5 cm. Tak, ciasto jest lepkie ale formuje się dobrze, bo jest elastyczne – nie miałam z tym problemów. Jeźeli ciasto lepi się do dłoni, można je posmarować tłuszczem. Pozdrawiam.

  5. Olesia 7 maja, 2020 at 20:51 - Reply

    I co, od grudnia zeszlego roku nikt nie napisal zadnego komentarza do tego przepisu? Co, nikt go nie robil? No to zalujcie wszyscy! Bo te rogaliki sa zarabiste w smaku! I bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dzisiaj zrobilam na probe 15, jak w przepisie. W moim piekarniku (elektryczny z termoobiegiem), w t 170 stopni, juz po 15 minutach czubki zaczely sie robic brazowe, wiec po 20 minutach juz je ewakuowalam. Zadne tam przechowanie w pojemniku, zniknely blyskawicznie. Po czym moje 13 letnie dziecie postanowilo zrobic jeszcze jedna partie, co jej sie z powodzeniem udalo. Platki migdalowe u mnie w porownaniu z rozmiarem rogalika byly olbrzymiaste i ciezko bylo nimi oblepic rogalik, nastepnym razem pokrusze je drobniej.

    • Aga Bednarska 14 maja, 2020 at 08:02 - Reply

      Ale się cieszę, że rogaliki posmakowały.Z źycia wiem, że jak dzieci same do gotowania się biorą, to musi być naprawdę nieźle. ?