Szybkie, smaczne i niezawodne ciastka bez mąki. Jedne z nielicznych bezglutenowych, które najlepiej smakują następnego dnia. Jeżeli chcemy, aby miały równe kształty, użyjmy silikonowej maty do pieczenia biszkoptów/makaroników. Ciasteczka pieczone na takiej macie mają takie same kształty, są idealne do przekładania, a ciasto nie rozlewa się.

Ciastka

( ok. 20 markiz o średnicy 4 cm)

Składniki:

150 g migdałów zmielonych na mąkę- miele, aż mąka zaczyna się sklejać, migdały puszczają tłuszcz

2 jajka

30 g ksylitolu- puder

Wykonanie:

W misce łączymy łyżką wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do worka, nacinamy róg i na macie do pieczenia lub papierze wyciskamy ciasteczka. Można też nakładać ciasto łyżeczką zmoczoną w wodzie- ciasto ładnie od mokrej odchodzi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Studzimy.

Masa czekoladowa:


2 żółtka

55 g czekolady gorzkiej bez cukru, jeżeli nie możemy go spożywać

40 g ksylitolu – puder

5 łyżek chłodnej wody- przegotowanej

Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.

2. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, umieszczamy na nim metalową miskę- będziemy ubijać żółtka na parze.

3. Wybijamy do miski żółtka, ubijamy na parze do białości. Żółtka będą gęstnąć.

4. Wsypujemy ksylitol i jeszcze 2-3 minuty ubijamy.

5. Wlewamy czekoladę, a następnie szybko dolewamy wodę, bo masa momentalnie zaczyna nam gęstnieć. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.

6. Przekładamy nią przestudzone ciasteczka, które przechowujemy później w lodówce.

Rady:

Jeżeli masa robi się za gęsta, to pogrzejmy ją ponownie.


Mata do pieczenia-zdjęcie zrobione tuż po zdjęciu ciastek.

Komentarze:
11 komentarzy
  1. Ania 4 stycznia, 2020 at 21:54 - Reply

    Osobiście nie przepadam za migdałami, nie lubię też marcepanu, ale niech rekomendacją dla Pani przepisu będą wzdychania, och-y i ach-y męża i dzieci 😉 ciastka robi się bardzo szybko, nie mielilam nawet ksylitolu na puder, a się udały. Ciasto mimo zachowanych proporcji wyszło mi gęste- mogłam formować w ręce i spłaszczać na blaszce. Na pewno jeszcze u nas zagoszczą.

    • Aga Bednarska 6 stycznia, 2020 at 08:46 - Reply

      Aniu, wspaniała rekomendacja. Dziękuję za piękne słowa. Gęstość może zależeć od np. grubości zmielenia mąki, wielkości jajek, może to wpłynęło. Moc uścisków dla dzieci i męża.
      Do napisania :*

  2. Meya 8 czerwca, 2018 at 17:41 - Reply

    Wyszły cudownie! Niech tylko dzieci pójdą spać a będę robić kolejną porcję na jutro ?

    • Aga Bednarska 8 czerwca, 2018 at 20:47 - Reply

      Bardzo dobrze mi to czytać. Smaku mi narobiłaś, chyba jutro sobie z rana zrobię ciacha. Dawno ich u nas nie było. Ściskam. :*

  3. Iris 12 października, 2017 at 20:45 - Reply

    A gdzie kupię taka matę?

    • Agnieszka Bednarska 14 października, 2017 at 09:22 - Reply

      Iris, mate kupiłam na allegro. Ogólnie polecam, szczególnie własnie w wypiekach bezglutenowych. Pozdrawiam.

  4. Iris 12 października, 2017 at 20:44 - Reply

    A Gdzie mozna kupic taka mate?

  5. Balbina 12 października, 2017 at 13:13 - Reply

    Super przepis a wArtosc odzywcza na 100g bylaby mozliwosc zeby podac???

    • Agnieszka Bednarska 12 października, 2017 at 19:29 - Reply

      Balbina, niestety nie umiem tego robić. Pozdrawiam serdecznie.

  6. Anemsi 23 kwietnia, 2017 at 06:36 - Reply

    Czy migdaly mozna ZMIELic w Maszynce do mielenia orzechow/migdow?konsystencje maja wtedy jak takie mielone z paczki,sa suche.czy lepiej blenderem?

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 12:00 - Reply

      Anemsi, jest to bez znaczenia, bo w jednym zrobisz podobnie-w maszynce do orzechów szybciej. Pozdrawiam. 🙂