Szybkie, smaczne i niezawodne ciastka bez mąki. Jedne z nielicznych bezglutenowych, które najlepiej smakują następnego dnia. Jeżeli chcemy, aby miały równe kształty, użyjmy silikonowej maty do pieczenia biszkoptów/makaroników. Ciasteczka pieczone na takiej macie mają takie same kształty, są idealne do przekładania, a ciasto nie rozlewa się.
Ciastka
( ok. 20 markiz o średnicy 4 cm)
Składniki:
150 g migdałów zmielonych na mąkę- miele, aż mąka zaczyna się sklejać, migdały puszczają tłuszcz
2 jajka
30 g ksylitolu- puder
Wykonanie:
W misce łączymy łyżką wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do worka, nacinamy róg i na macie do pieczenia lub papierze wyciskamy ciasteczka. Można też nakładać ciasto łyżeczką zmoczoną w wodzie- ciasto ładnie od mokrej odchodzi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Studzimy.
Masa czekoladowa:
55 g czekolady gorzkiej bez cukru, jeżeli nie możemy go spożywać
40 g ksylitolu – puder
5 łyżek chłodnej wody- przegotowanej
Wykonanie:
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
2. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, umieszczamy na nim metalową miskę- będziemy ubijać żółtka na parze.
3. Wybijamy do miski żółtka, ubijamy na parze do białości. Żółtka będą gęstnąć.
4. Wsypujemy ksylitol i jeszcze 2-3 minuty ubijamy.
5. Wlewamy czekoladę, a następnie szybko dolewamy wodę, bo masa momentalnie zaczyna nam gęstnieć. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.
6. Przekładamy nią przestudzone ciasteczka, które przechowujemy później w lodówce.
Rady:
Jeżeli masa robi się za gęsta, to pogrzejmy ją ponownie.
Osobiście nie przepadam za migdałami, nie lubię też marcepanu, ale niech rekomendacją dla Pani przepisu będą wzdychania, och-y i ach-y męża i dzieci 😉 ciastka robi się bardzo szybko, nie mielilam nawet ksylitolu na puder, a się udały. Ciasto mimo zachowanych proporcji wyszło mi gęste- mogłam formować w ręce i spłaszczać na blaszce. Na pewno jeszcze u nas zagoszczą.
Aniu, wspaniała rekomendacja. Dziękuję za piękne słowa. Gęstość może zależeć od np. grubości zmielenia mąki, wielkości jajek, może to wpłynęło. Moc uścisków dla dzieci i męża.
Do napisania :*
Wyszły cudownie! Niech tylko dzieci pójdą spać a będę robić kolejną porcję na jutro ?
Bardzo dobrze mi to czytać. Smaku mi narobiłaś, chyba jutro sobie z rana zrobię ciacha. Dawno ich u nas nie było. Ściskam. :*
A gdzie kupię taka matę?
Iris, mate kupiłam na allegro. Ogólnie polecam, szczególnie własnie w wypiekach bezglutenowych. Pozdrawiam.
A Gdzie mozna kupic taka mate?
Super przepis a wArtosc odzywcza na 100g bylaby mozliwosc zeby podac???
Balbina, niestety nie umiem tego robić. Pozdrawiam serdecznie.
Czy migdaly mozna ZMIELic w Maszynce do mielenia orzechow/migdow?konsystencje maja wtedy jak takie mielone z paczki,sa suche.czy lepiej blenderem?
Anemsi, jest to bez znaczenia, bo w jednym zrobisz podobnie-w maszynce do orzechów szybciej. Pozdrawiam. 🙂