Bardzo kruche, bardzo smaczne, bardzo proste w przygotowaniu – takie są te ciastka. Mąka kasztanowa genialnie sprawdza się właśnie w kruchych wypiekach wpływając na ich smak, kolor, teksturę. Nie można jednak z jej ilością przesadzić, bo zamiast kruchych ciastek może nam wyjść niezjadliwy gniot. Bezglutenowe pieczenie, to często szukanie bilansu, „złotego środka”. 🙂
Dlaczego gotowane żółtka? Bo potęgują kruchość wypieku.
Jeżeli masz ochotę i czekoladę pod ręką, to rozpuszczoną udekoruj ciastka.
W przepisie użyłam łuski babki jajowatej. Jest to must have bezglutenowego gotowania, który prócz wiązania składników pozwala osiągnąć namiastkę siatki glutenowej. Naprawdę niezwykle ułatwia gotowanie pozbawione glutenu… W przepisach nie radzę jej pomijać, chyba, że jesteś w stanie dostosować pod jej brak recepturę. W ogóle jest to uniwersalna zasada wszelkich podmian.
Zapraszam do wspólnego pieczenia!
Składniki (20 sztuk):
60 ml wody
2 żółtka ugotowane na twardo
80 g mąki z sorgo
50 g mąki kasztanowej
40 g skrobi ziemniaczanej
60 g masła klarowanego lub margaryny
30 g ksylitolu
4 g łuski babki jajowatej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
W misce umieszczamy mąki, przetarte przez sitka żółtka i wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na papierze i poprzez papier do pieczenia. Wykrawamy ciasteczka, które pieczemy w rozgrzanym do 170 stopniach piekarniku przez ok. 15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Witam,
czym mogę zastąpić mąkę kasztanową?
Wygląda przepycha
Dziękuję! :*
Witam ???? a czy bez ksylitolu będą do zjedzenia? Czym mogę go ewentualnie zastąpić? Pozdrawiam.
A czy zamiast margaryny może być Olej? I w jakiej ilości ewentualnie? Pozdrawiam serdecznie
Magdalena, nie mam pojęcia, bo nie robiłam ich na takim tłuszczu ale próbowałabym.
Czy zamiast babki jajowatej mogę dodać babkę plesznik ??
Tak – łuskę. Pozdrawiam!
Ciastka są przepyszne!
Dzień dobry, Czy mąkę sorgo można zastąpić inną?mam też mieszankę nasion babki plesznik i łuski babki jajowatej czy też będzie ok?
Z mieszanki nie robiłam, zależy ile procent łuski – to przełoży sie na konsystencje ciasta i ewentualne zmiany w proporcjach. Sorgo pod względem właściwości gryczaną niepaloną można podmienić, ale będzie posmak gryczany. Można rónież dodać kukurydzianej.
Czy skrobię ziemniaczaną można by czymś zastąpić? Nie wiem czy przy alergii na ziemniaki można ją stosować…
Skrobie ziemniaczaną zamienisz skrobią ryzową (rewelacyjna), skrobią kukurydzianą lub tapioką.
Ależ się stęskniłam ?
☺ Jak mi miło, że ktoś na mnie czeka… ❤? Trochę z czasem na bakier jestem, ale postaram się to nadrobić… Ściskam Cię bardzo! :*
No cóż. Zwyczajnie – Twój blog jest moim blogiem deserowym w przeglądzie blogów – w myśl zasady najlepsze na koniec. Że o spełnieniu marzenia bezmlecznej i bezglutenowej o karpatce nie wspomnę.
Jakie to miłe… Niezwykle dobrze mi czytać Twoje słowa, za które bardzo dziękuję! :*
Hejka. Co robisz z pozostałym białkiem. Dziękuję.
Zjadam. Te poszły na kanapki.