Bardzo kruche, bardzo smaczne, bardzo proste w przygotowaniu – takie są te ciastka. Mąka kasztanowa genialnie sprawdza się właśnie w kruchych wypiekach wpływając na ich smak, kolor, teksturę. Nie można jednak z jej ilością przesadzić, bo zamiast kruchych ciastek może nam wyjść niezjadliwy gniot. Bezglutenowe pieczenie, to często szukanie bilansu, „złotego środka”. 🙂 

Dlaczego gotowane żółtka? Bo potęgują kruchość wypieku. 

Jeżeli masz ochotę i czekoladę pod ręką, to rozpuszczoną udekoruj ciastka. 

W przepisie użyłam łuski babki jajowatej. Jest to must have bezglutenowego gotowania, który prócz wiązania składników pozwala osiągnąć namiastkę siatki glutenowej. Naprawdę niezwykle ułatwia gotowanie pozbawione glutenu… W przepisach nie radzę jej pomijać, chyba, że jesteś w stanie dostosować pod jej brak recepturę. W ogóle jest to uniwersalna zasada wszelkich podmian. 

Zapraszam do wspólnego pieczenia! 

Składniki (20 sztuk):

60 ml wody

2 żółtka ugotowane na twardo

80 g mąki z sorgo

50 g mąki kasztanowej

40 g skrobi ziemniaczanej

60 g masła klarowanego lub margaryny

30 g ksylitolu

4 g łuski babki jajowatej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wykonanie:

W misce umieszczamy mąki, przetarte przez sitka żółtka i wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na papierze i poprzez papier do pieczenia. Wykrawamy ciasteczka, które pieczemy w rozgrzanym do 170 stopniach piekarniku przez ok. 15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

 

Komentarze:
18 komentarzy
  1. Agata 4 kwietnia, 2023 at 06:29 - Reply

    Wygląda przepycha

    • Aga Bednarska 6 kwietnia, 2023 at 10:53 - Reply

      Dziękuję! :*

  2. Marlena 18 maja, 2022 at 19:29 - Reply

    Witam ???? a czy bez ksylitolu będą do zjedzenia? Czym mogę go ewentualnie zastąpić? Pozdrawiam.

  3. Magdalena 19 stycznia, 2022 at 08:25 - Reply

    A czy zamiast margaryny może być Olej? I w jakiej ilości ewentualnie? Pozdrawiam serdecznie

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 19:50 - Reply

      Magdalena, nie mam pojęcia, bo nie robiłam ich na takim tłuszczu ale próbowałabym.

  4. Magda 21 października, 2021 at 11:36 - Reply

    Czy zamiast babki jajowatej mogę dodać babkę plesznik ??

    • Aga Bednarska 4 listopada, 2021 at 06:40 - Reply

      Tak – łuskę. Pozdrawiam!

      • Agata 2 maja, 2023 at 09:28

        Ciastka są przepyszne!

  5. Iwona 29 maja, 2021 at 09:43 - Reply

    Dzień dobry, Czy mąkę sorgo można zastąpić inną?mam też mieszankę nasion babki plesznik i łuski babki jajowatej czy też będzie ok?

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 18:05 - Reply

      Z mieszanki nie robiłam, zależy ile procent łuski – to przełoży sie na konsystencje ciasta i ewentualne zmiany w proporcjach. Sorgo pod względem właściwości gryczaną niepaloną można podmienić, ale będzie posmak gryczany. Można rónież dodać kukurydzianej.

  6. Marta 21 maja, 2021 at 17:37 - Reply

    Czy skrobię ziemniaczaną można by czymś zastąpić? Nie wiem czy przy alergii na ziemniaki można ją stosować…

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 18:07 - Reply

      Skrobie ziemniaczaną zamienisz skrobią ryzową (rewelacyjna), skrobią kukurydzianą lub tapioką.

  7. Dytek 18 maja, 2021 at 16:46 - Reply

    Ależ się stęskniłam ?

    • Aga Bednarska 18 maja, 2021 at 18:38 - Reply

      ☺ Jak mi miło, że ktoś na mnie czeka… ❤? Trochę z czasem na bakier jestem, ale postaram się to nadrobić… Ściskam Cię bardzo! :*

      • Dytek 19 maja, 2021 at 15:51

        No cóż. Zwyczajnie – Twój blog jest moim blogiem deserowym w przeglądzie blogów – w myśl zasady najlepsze na koniec. Że o spełnieniu marzenia bezmlecznej i bezglutenowej o karpatce nie wspomnę.

      • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 18:10

        Jakie to miłe… Niezwykle dobrze mi czytać Twoje słowa, za które bardzo dziękuję! :*

  8. Mariola 18 maja, 2021 at 16:10 - Reply

    Hejka. Co robisz z pozostałym białkiem. Dziękuję.

    • Aga Bednarska 18 maja, 2021 at 18:40 - Reply

      Zjadam. Te poszły na kanapki.