Bardzo kruche, bardzo smaczne, bardzo proste w przygotowaniu – takie są te ciastka. Mąka kasztanowa genialnie sprawdza się właśnie w kruchych wypiekach wpływając na ich smak, kolor, teksturę. Nie można jednak z jej ilością przesadzić, bo zamiast kruchych ciastek może nam wyjść niezjadliwy gniot. Bezglutenowe pieczenie, to często szukanie bilansu, „złotego środka”. 🙂 

Dlaczego gotowane żółtka? Bo potęgują kruchość wypieku. 

Jeżeli masz ochotę i czekoladę pod ręką, to rozpuszczoną udekoruj ciastka. 

W przepisie użyłam łuski babki jajowatej. Jest to must have bezglutenowego gotowania, który prócz wiązania składników pozwala osiągnąć namiastkę siatki glutenowej. Naprawdę niezwykle ułatwia gotowanie pozbawione glutenu… W przepisach nie radzę jej pomijać, chyba, że jesteś w stanie dostosować pod jej brak recepturę. W ogóle jest to uniwersalna zasada wszelkich podmian. 

Zapraszam do wspólnego pieczenia! 

Składniki (20 sztuk):

60 ml wody

2 żółtka ugotowane na twardo

80 g mąki z sorgo

50 g mąki kasztanowej

40 g skrobi ziemniaczanej

60 g masła klarowanego lub margaryny

30 g ksylitolu

4 g łuski babki jajowatej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wykonanie:

W misce umieszczamy mąki, przetarte przez sitka żółtka i wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na papierze i poprzez papier do pieczenia. Wykrawamy ciasteczka, które pieczemy w rozgrzanym do 170 stopniach piekarniku przez ok. 15 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

 

Komentarze:
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mariola
Mariola
1 rok temu

Hejka. Co robisz z pozostałym białkiem. Dziękuję.

Dytek
Dytek
1 rok temu

Ależ się stęskniłam ?

Dytek
Dytek
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

No cóż. Zwyczajnie – Twój blog jest moim blogiem deserowym w przeglądzie blogów – w myśl zasady najlepsze na koniec. Że o spełnieniu marzenia bezmlecznej i bezglutenowej o karpatce nie wspomnę.

Marta
Marta
1 rok temu

Czy skrobię ziemniaczaną można by czymś zastąpić? Nie wiem czy przy alergii na ziemniaki można ją stosować…

Iwona
Iwona
1 rok temu

Dzień dobry, Czy mąkę sorgo można zastąpić inną?mam też mieszankę nasion babki plesznik i łuski babki jajowatej czy też będzie ok?

Magda
Magda
1 rok temu

Czy zamiast babki jajowatej mogę dodać babkę plesznik ??

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

A czy zamiast margaryny może być Olej? I w jakiej ilości ewentualnie? Pozdrawiam serdecznie

Marlena
Marlena
10 miesięcy temu

Witam ???? a czy bez ksylitolu będą do zjedzenia? Czym mogę go ewentualnie zastąpić? Pozdrawiam.