Jedne z najlepszych ciasteczek, jakie udało mi się zrobić. Kruche, kokosowe, które z dnia na dzień stają się jeszcze smaczniejsze. Moje córki je uwielbiają. Doskonały sposób na przemycenie dobrodziejstwa oleju kokosowego.

img_9937

Ciasto:

200 g mąki ryżowej

20 g kakao

40 g ksylitolu (lub innego słodzidła)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka octu

70 g masła klarowanego

3 łyżki mleka roślinnego

1 jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego-opcjonalnie

Wykonanie:

W misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę ryżową, sodę, kakao, ksylitol). W drugim naczyniu wymieszać wszystkie mokre produkty (rozpuszczone masło, jajko, mleko, ekstrakt, ocet). Połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu podzielić na mniejsze części. Ciasto wałkować przez papiery do pieczenia-nie będzie przywierało

img_9922

Wykrawać małe kółeczka o grubości ok. 3 mm.

img_9924

Przy pomocy noża przenosić na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche, dlatego zanim je przełożymy muszą z 2 godziny poleżeć.

Masa kokosowa:

50 g śmietanki kokosowej (twardy tłuszcz z górnej części mleka kokosowego)

20 g rozdrobnionych wiórek kokosowych

20 g mąki kokosowej

20 g oleju kokosowego nierafinowanego(pachnący)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/3 ekstraktu miętowego-opcjonalnie

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć w misce.img_9919

W dłoniach formować małe kulki, spłaszczać, kłaść na ostudzonym ciastku i przykrywać drugim lekko dociskając. Ciasteczka po paru godzinach w lodówce są dobrze z masą zespolone. Polecam-pyszne!img_9933

Zapraszam na profil na Facebooku:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
6 lat temu

Cześć. Nie mogę ryżu – co zamiast maki ryżowej?

Justyna
Justyna
6 lat temu

Jajek też nie mogę – dam siemie lniane. Mleko tylko roślinne – kokosowe?

simkna
simkna
6 lat temu

witam ,A co zamiast masła? ma LAKTOZE której spożywać nie MOGĘ z góry dziękuję A odpowiedz

Izabela Rybak
Izabela Rybak
5 lat temu

Dzien dobry.
Mam pytanie wczoraj zrobilismy pani ciaateczka oreo,ale wyszly nam troche gorzkie czy moze pani powiedziec od czego to moze byc ?
Czy to od sody czy mozna zamiast niej dac troszke proszku do pieczenia bezglutenowego?
Czy moze od kakao uzywalismy extra ciemne firmy DecoMorreno.

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Dzień dobry, córką nie może jeść kukurydzy. Co mogę zamiast mąki kukurydzianej dodać? Z góry dziękuję za informację zwrotną. Pozdrawiam

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Przepraszam, pomyliłam przepis pod którym miałam dodać pytanie. ????