Jedne z najlepszych ciasteczek, jakie udało mi się zrobić. Kruche, kokosowe, które z dnia na dzień stają się jeszcze smaczniejsze. Moje córki je uwielbiają. Doskonały sposób na przemycenie dobrodziejstwa oleju kokosowego.
Ciasto:
200 g mąki ryżowej
20 g kakao
40 g ksylitolu (lub innego słodzidła)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
70 g masła klarowanego
3 łyżki mleka roślinnego
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego-opcjonalnie
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę ryżową, sodę, kakao, ksylitol). W drugim naczyniu wymieszać wszystkie mokre produkty (rozpuszczone masło, jajko, mleko, ekstrakt, ocet). Połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu podzielić na mniejsze części. Ciasto wałkować przez papiery do pieczenia-nie będzie przywierało
Wykrawać małe kółeczka o grubości ok. 3 mm.
Przy pomocy noża przenosić na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche, dlatego zanim je przełożymy muszą z 2 godziny poleżeć.
Masa kokosowa:
50 g śmietanki kokosowej (twardy tłuszcz z górnej części mleka kokosowego)
20 g rozdrobnionych wiórek kokosowych
20 g mąki kokosowej
20 g oleju kokosowego nierafinowanego(pachnący)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/3 ekstraktu miętowego-opcjonalnie
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w misce.
W dłoniach formować małe kulki, spłaszczać, kłaść na ostudzonym ciastku i przykrywać drugim lekko dociskając. Ciasteczka po paru godzinach w lodówce są dobrze z masą zespolone. Polecam-pyszne!
Zapraszam na profil na Facebooku:
Przepraszam, pomyliłam przepis pod którym miałam dodać pytanie. ????
Dzień dobry, córką nie może jeść kukurydzy. Co mogę zamiast mąki kukurydzianej dodać? Z góry dziękuję za informację zwrotną. Pozdrawiam
Ja bym dodała sorgo, bo ona się świetnie sprawdza. Pozdrawiam!
Dzien dobry.
Mam pytanie wczoraj zrobilismy pani ciaateczka oreo,ale wyszly nam troche gorzkie czy moze pani powiedziec od czego to moze byc ?
Czy to od sody czy mozna zamiast niej dac troszke proszku do pieczenia bezglutenowego?
Czy moze od kakao uzywalismy extra ciemne firmy DecoMorreno.
Cześć Izabela! Gorycz może być od sody. Kakao myślę, że nie miało na to wpływu. Zamiast sody daj proszek do pieczenia i wtedy zobaczymy czy to od tego. Ale obstawiam sodę. Pozdrawiam.
witam ,A co zamiast masła? ma LAKTOZE której spożywać nie MOGĘ z góry dziękuję A odpowiedz
Masło klarowane nie ma laktozy- na takim zawsze robię. Pozdrawiam.
Jajek też nie mogę – dam siemie lniane. Mleko tylko roślinne – kokosowe?
Witam. my też bez mleka zwierzęcego się żywimy-każde mleko będzie dobre, kokosowe również. No może z wyjątkiem owsianego, bo za ciężkie. Pozdrawiam. Aga.
Cześć. Nie mogę ryżu – co zamiast maki ryżowej?
Witam. Pod te proporcję musiałabym na spokojnie pomyśleć, a najlepiej wypróbować, jaką inną mąkę dać, by smaczne i nie za bardzo kruche były. Na pewno ciasteczka można zrobić z mąki kokosowej, tylko wtedy zamiast jednego jajka 3 trzeba dodać i 1/3 szklanki mleka. Pozdrawiam