Marzą Ci się mega chrupiące, smaczne ciasteczka bez jajek? Ten przepis Ci to gwarantuje. Każdy składnik jest pod to świadomie dobrany, więc też nie pomijaj żadnego.
Ciastka możesz zrobić wyciskarką do ciastek lub najprościej i najszybciej przez maszynkę i specjalną ciastkową nakładkę. Jeżeli masz maszynkę do mięsa, a nie masz nakładki do ciastek, to bez kłopotu zakupisz ją za ok. 10-15 zł w sklepie AGD – stacjonarnie lub przez Internet.
Składniki (ok. 40 sztuk):
70 g mąki ryżowej
50 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej
50 g mąki sorgo
45 g wegańskiej margaryny bio lub jeżeli możesz, to masła lub ghee (używam tych ze sklepów indyjskich, masła klarowane ogólnodostępne są zwyczajnie bardzo niesmaczne) – temperatura pokojowa
35 g ksylitolu lub preferowane słodzidło, cukier – zmielone na puder
50 g czekolady – u mnie bezcukrowa – rozpuszczona
50 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki kakao – płaska
3 g łuski babki jajowatej
Wykonanie:
- W misce umieścić wszystkie suche składniki, dodać mokre, zagnieść ciasto.
- Umieścić je na ok. 10 minut w lodówce. Jeżeli ciasto po wyjęciu z lodówki twarde, bardzo gęste, dodać łyżkę wody, ponownie zagnieść.
- Za pomocą wyciskarki do ciastek lub maszynki do mięsa z nakładką ciastkową formować ciastka. Wyciskarkę do ciastek należy natłuścić oliwą lub olejem.
- Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15 minut.
Czy można zrobić te ciastka bez maszynki? Na jaką grubość wałkowac ciasto?
Pola, może być za kruche, więc może będzie na rozwałkowanie potrzebować więcej płynu, ale myślę, że da się spokojnie temat ogarnąć.
Przepuszczając przez maszynkę na to nie patrzę…
Chciałbym zapytać – syn nie może kakao – pominąć je i czekolade czy dodać innego składnika w tej samej ilości żeby się proporcje składników zgadzały?
Podobne pytanie. Marzą mi się jasne z dżemem. Co zamiast kakao i czy można wiecej słodziwa?
Aneta, bez testowania ciężko mi powiedzieć – praktyka tworzy przepisy i różne rozwiązania weryfikuję. Przepis zawsze można przerobić pod swoje preferencje. Ja nie lubię gdybać bez przerobienia na stolnicy tematu. Możesz też posiłkować się tym przepisem: https://www.bezglutenowejadlo.pl/ciasteczka/bezglutenowe-kruche-ciastka-z-sercem/
A czy bez dodatku kako i czekolady wyjdą takie same tylko jasne?
Nie.
Czym moge zastapic moke z sorgo?
Kurczę, przepraszam, mialo być „mąkę” ?
Luzik, z kontekstu bym wyłapała. 😉 Sorgo możesz zamienić kukurydzianą. Buziaki :*
W sam raz dla nas przepis 🙂 będziemy testowac. Tylko ci będzie pasowało zamiast skrobi ryżowej której nie mam i kukurydzianej której nie możemy. Aguś jak myślisz może tapioka?
Tapioka w takiej samej ilości odpad – raczej nie będzie krucho, może wyjść zakalec.Wynika to z innych właściwości tych skrobi.. jezeli tapioka, to musisz dać jej mniej, przepis trochę przerobić.