Marzą Ci się mega chrupiące, smaczne ciasteczka bez jajek? Ten przepis Ci to gwarantuje. Każdy składnik jest pod to świadomie dobrany, więc też nie pomijaj żadnego. 

Ciastka możesz zrobić wyciskarką do ciastek lub najprościej i najszybciej przez maszynkę i specjalną ciastkową nakładkę. Jeżeli masz maszynkę do mięsa, a nie masz nakładki do ciastek, to bez kłopotu zakupisz ją za ok. 10-15 zł w sklepie AGD – stacjonarnie lub przez Internet. 

Składniki (ok. 40 sztuk): 

70 g mąki ryżowej

50 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej

50 g mąki sorgo

45 g wegańskiej margaryny bio lub jeżeli możesz, to masła lub ghee (używam tych ze sklepów indyjskich, masła klarowane ogólnodostępne są zwyczajnie bardzo niesmaczne)  – temperatura pokojowa

35 g ksylitolu lub preferowane słodzidło, cukier – zmielone na puder 

50 g czekolady – u mnie bezcukrowa – rozpuszczona

50 ml wody 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

3/4 łyżeczki kakao – płaska 

3 g łuski babki jajowatej 

Wykonanie:

  1. W misce umieścić wszystkie suche składniki, dodać mokre, zagnieść ciasto.
  2. Umieścić je na ok. 10 minut w lodówce. Jeżeli ciasto po wyjęciu z lodówki twarde, bardzo gęste, dodać łyżkę wody, ponownie zagnieść.
  3. Za pomocą wyciskarki do ciastek lub maszynki do mięsa z nakładką ciastkową formować ciastka. Wyciskarkę do ciastek należy natłuścić oliwą lub olejem. 
  4. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15 minut. 

 

Komentarze:
12 komentarzy
  1. Pola 27 stycznia, 2021 at 09:33 - Reply

    Czy można zrobić te ciastka bez maszynki? Na jaką grubość wałkowac ciasto?

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 00:58 - Reply

      Pola, może być za kruche, więc może będzie na rozwałkowanie potrzebować więcej płynu, ale myślę, że da się spokojnie temat ogarnąć.
      Przepuszczając przez maszynkę na to nie patrzę…

  2. Beata 7 listopada, 2020 at 09:57 - Reply

    Chciałbym zapytać – syn nie może kakao – pominąć je i czekolade czy dodać innego składnika w tej samej ilości żeby się proporcje składników zgadzały?

    • Aneta 7 stycznia, 2021 at 19:18 - Reply

      Podobne pytanie. Marzą mi się jasne z dżemem. Co zamiast kakao i czy można wiecej słodziwa?

  3. Olga 6 listopada, 2020 at 22:42 - Reply

    A czy bez dodatku kako i czekolady wyjdą takie same tylko jasne?

    • Aga Bednarska 7 listopada, 2020 at 09:57 - Reply

      Nie.

  4. Dorota 5 listopada, 2020 at 21:16 - Reply

    Czym moge zastapic moke z sorgo?

    • Dorota 5 listopada, 2020 at 21:17 - Reply

      Kurczę, przepraszam, mialo być „mąkę” ?

    • Aga Bednarska 6 listopada, 2020 at 18:48 - Reply

      Luzik, z kontekstu bym wyłapała. 😉 Sorgo możesz zamienić kukurydzianą. Buziaki :*

  5. Kasia 5 listopada, 2020 at 16:00 - Reply

    W sam raz dla nas przepis 🙂 będziemy testowac. Tylko ci będzie pasowało zamiast skrobi ryżowej której nie mam i kukurydzianej której nie możemy. Aguś jak myślisz może tapioka?

    • Aga Bednarska 6 listopada, 2020 at 18:50 - Reply

      Tapioka w takiej samej ilości odpad – raczej nie będzie krucho, może wyjść zakalec.Wynika to z innych właściwości tych skrobi.. jezeli tapioka, to musisz dać jej mniej, przepis trochę przerobić.