Mięciutkie ciastka z czekoladą. Pomimo tego, że nie mają w składzie jajek są dobrze związane, nie rozpadają się. Przechowywane w słoiku zachowują świeżość przez kilka dni.


Składniki:

(ok. 12 sztuk)

80 g mąki z ryżu brązowego

25 g mąki owsianej

20 g zmielonych migdałów

40 g oleju kokosowego- rozpuszczony

2-3 łyżki ksylitolu-puder

1/2 jabłka- przesmażonego parę minut lub dwie łyżki „słoikowych” jabłek

1/3 łyżeczki sody

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka zmielonego lnu- zalane 2 łyżkami wrzącej wody

szczypta soli

Zapach lub esencja migdałowa, waniliowa albo pomarańczowa

Preferowana czekolada.

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać, dodać do nich jabłka, olej, ocet, siemię lniane, zapach. Połączyć ręką lub łyżką ciasto. Odstawić na 5 minut.

Podzielić je na kawałki wielkości orzecha włoskiego, w dłoniach spłaszczyć, uformować kształt ciasteczka. Powtykać w nie kawałki czekolady. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach-kolor ich ma być lekko brązowy. Po upieczeniu 5 -10 minut musza „odpocząć” i odparować.

Rady:

Mąka z ryżu brązowego musi być w domu bardzo drobno zmielona, inaczej będziemy czuć „piasek” w ciastkach. Możemy kupić ją już gotową.

Jeżeli nie chcemy dodawać migdałów, dajmy o 5 g mniej tłuszczu do ciasta.

Komentarze: