Mięciutkie ciastka z czekoladą. Pomimo tego, że nie mają w składzie jajek są dobrze związane, nie rozpadają się. Przechowywane w słoiku zachowują świeżość przez kilka dni.
(ok. 12 sztuk)
80 g mąki z ryżu brązowego
25 g mąki owsianej
20 g zmielonych migdałów
40 g oleju kokosowego- rozpuszczony
2-3 łyżki ksylitolu-puder
1/2 jabłka- przesmażonego parę minut lub dwie łyżki „słoikowych” jabłek
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka zmielonego lnu- zalane 2 łyżkami wrzącej wody
szczypta soli
Zapach lub esencja migdałowa, waniliowa albo pomarańczowa
Preferowana czekolada.
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać, dodać do nich jabłka, olej, ocet, siemię lniane, zapach. Połączyć ręką lub łyżką ciasto. Odstawić na 5 minut.
Podzielić je na kawałki wielkości orzecha włoskiego, w dłoniach spłaszczyć, uformować kształt ciasteczka. Powtykać w nie kawałki czekolady. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach-kolor ich ma być lekko brązowy. Po upieczeniu 5 -10 minut musza „odpocząć” i odparować.
Rady:
Mąka z ryżu brązowego musi być w domu bardzo drobno zmielona, inaczej będziemy czuć „piasek” w ciastkach. Możemy kupić ją już gotową.
Jeżeli nie chcemy dodawać migdałów, dajmy o 5 g mniej tłuszczu do ciasta.
Komentarze: