Ciasteczka, Muffinki i babeczki

Bocconotti – bezglutenowe ciasteczka z czekoladowym wnętrzem.

Bocconotti , to typowo kalabryjskie ciasteczka/babeczki, które piecze się na wielkie uroczystości, jak wesela, chrzciny czy Boże Narodzenie. Kruche ciasto i czekoladowe wnętrze połączone z prażonymi i migdałami stanowią wielki przysmak.

Bcconotti są z natury wypiekiem glutenowym, który przerobiłam na bezglutenową wersję. Uważam, że wyszło mi to całkiem udanie. Ciastka są niezwykle kruche (ale nie rozpadające się), a wnętrze bardzo czekoladowe. Podczas pieczenia góra babeczek pod wpływem rosnącego nadzienia pęka. Taki jego urok. Jeżeli chcemy kruchego ciasta, nie może być ono za twarde. Oczywiście możesz upiec ciastka bez górnej warstwy. Wtedy będzie widać czekoladowe nadzienie. Takie wypieki też we Włoszech widziałam.

Składniki (ok. 12 ciasteczek o średnicy 5 cm):

Ciasto

1 jajko

2 żółtka

100 g mąki z sorgo

60 g tapioki

55 g mąki ziemniaczanek

45 g mąki kukurydzianej

30 g ksylitolu

65 ml tłustego mleka kokosowego

30 ml zimnej wody

30 g masła klarowanego – miękkiego

1 łyżeczka łuska babki jajowatej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Nadzienie

50 g czekolady gorzkiej

60 g migdałów

40 g orzechów laskowych – opcjonalnie zamienić na migdały lub orzechy włoskie

65 ml mleka kokosowego – tłustego

20 ml wody

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

30 g ksylitolu lub według smaku

2 białka

Wykonanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy łuskę, ksylitol, sól, mieszamy.
  2. Dokładamy mleko, wodę i jajko i żółtka, masło, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ścierką.
  3. W rondlu umieszczamy wodę, mleko kokosowe, ksylitol, rozpuszczamy. Dodajemy czekoladę, rozpuszczamy ale nie zagotowujemy.
  4. Migdały, orzechy podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Mielimy – ja użyłam blendera ręcznego. W blenderze orzechy należy umieścić w wysokim i wąskim naczyniu, bo będą się rozpryskiwać.
  5. Metalowe foremki smarujemy tłuszczem – pokrywam je oliwą. Natłuszczonymi dłońmi formujemy kulkę, wygniatamy nim wnętrze foremek.
  6. Do ciepłej masy dodajemy orzechy, kakao, cynamon, mieszamy, a następnie dokładamy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  7. Masą napełniamy foremki, a z pozostałego ciasta za pomocą naoliwionych dłoni formujemy cienkie placki, którymi przykrywamy górę. usuwamy jego nadmiar z brzegów foremek.
  8. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 minut – w zależności od wielkości foremek.
Tagged , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Bocconotti – bezglutenowe ciasteczka z czekoladowym wnętrzem.

    1. Ja bym je pominęła. Może trochę więcej czekolady w zamian. Powinno być dobrze. Tekstura będzie trochę inna.
      Pozdrawiam :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *