Róże karnawałowe, to tradycyjne polskie kruche ciasto. Robi się  je z tego samego ciasta, co faworki, a odróżnia je jedynie kształt. Jak sama nazwa wskazuje nasz deser wygląda niczym kwiat, a zwieńcza go słodki dodatek w postaci marmolady (idealnie smakuję z konfiturą różaną) lub owoców np. wiśni. 

Składniki (ok 8-10 sztuk):

1 całe jajko + 2 żółtka 

3 łyżki jogurtu – tutaj akurat sojowy 

100 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej 

55 g mąki z sorgo 

50 g mąki ryżowej 

35 g skrobi ziemniaczanej 

2 g łuski babki jajowatej 

1/3 łyżeczka soli 

1 łyżeczka spirytusu, octu, wódki (u mnie tutaj wódka) 

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy zwarte ciasto. Przykrywamy je i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 
  2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy – czynność powtarzamy kilkakrotnie. 
  3. Odcinamy kawałek ciasta, resztę trzymamy pod talerzykiem. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy 3 -4 kółka – każde o innej wielkości – nacinamy je na o. 5 nacięć.
  4. Układamy jeden na drugim (od największego do najmniejszego) – za pomocą białka lub wody na środku przyklejamy ciasto. 
  5. Róże karnawałowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na lekko brązowy kolor. 
  6. Róże odsączamy na papierze do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem (u mnie puder ksylitolowy), dekorujemy konfiturą lub owocem. 

Rady/uwagi:

  • tłuszcz  ma odpowiednią temperaturę, jeżeli po wrzuceniu kawałka ciasta, po ok. 2sekundach wypływa na wierzch;
  • róże wrzucasz do tłuszczu górą ciastka do dołu;
  • z ciasta zrobisz pyszny chrust.

 

Komentarze:
13 komentarzy
  1. Maja 21 maja, 2021 at 10:27 - Reply

    Po co dodaje się babkę jajowatą?

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 18:09 - Reply

      Daje namiastkę właściwości glutenu – chłonność, sprężystość, wiązanie składników.

  2. Ewa 12 lutego, 2021 at 16:38 - Reply

    Aga a czy w tym przepisie nie trzeba jakiegoś tłuszczu?Ewa

    • Aga Bednarska 12 lutego, 2021 at 19:54 - Reply

      Nie, jest dobrze.

  3. Katarina 12 lutego, 2021 at 12:54 - Reply

    Faworki wyszły fantastyczne z tego przepisu 🙂 dziękuję <3

  4. Anna 26 stycznia, 2021 at 16:06 - Reply

    Hej, właśnie odkryłam Twój blog i po szybkim przejrzeniu widzę, że jest tu wiele świetnych przepisów, z których chciałabym skorzystać 🙂 mam jednak problem ze skrobią ryżową/kukurydzianą – niestety z powodu alergii nie mogę spożywać żadnej z nich 🙁 czy da się je jakoś w Twoich przepisach zamienić?

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 01:03 - Reply

      Aniu, z podmianą ciężko(są jedyne w swoim rodzaju), trzeba po prostu na nowo dobierać ilość składników pod nowe mąki…

  5. Gosia 23 stycznia, 2021 at 06:06 - Reply

    Czy można pominąć jogurt?

  6. Madzia 20 stycznia, 2021 at 20:59 - Reply

    Jaka maka można zastąpić mąkę z sorgo?☺️

    • Justyna 30 stycznia, 2021 at 14:16 - Reply

      Dobre pytanie ?

    • Olesia 30 stycznia, 2021 at 21:52 - Reply

      Teoretycznie mozna probowac zamiast maki z sorgo make kukurydziana, z quinoa, z gryki, z prosa, z soi. Jak to w praktyce wyjdzie – nikt nie wie, poki nie sproboje. Maki moga roznie sie zachowywac nawet w zaleznosci od producenta.
      Zreszta niech sie Agnieszka sie wypowie lepiej, bo mi to daleko do jej wiedzy i talentu.

  7. Karolina 19 stycznia, 2021 at 15:00 - Reply

    Dzień dobry. Mam pytanie, czym w tym przepisie możnaby zastąpić jajka? Niestety mam alergie na jaja ☹️

    • Paulina 8 lutego, 2021 at 11:49 - Reply

      jest fajny przepis tu na blogu na faworki bez jajek, chyba na batacie. Robiłam i polecam